Bajdenov sin o svim svojim skandalima - nešto je navodno i prećutao

Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena, objavio je ovaj mesec svoje memoare pod naslovom "Beautiful Things". U knjizi se, pričajući svoju više nego burnu životnu priču, osvrnuo i na skandale i kontroverze koji su odjeknuli za vreme američke predizborne kampanje i zamalo koštali njegovog oca pobede protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je itekako pokušao da kapitalizuje na tim skandalima i optužbama, pokušavajući predstaviti i mlađeg i starijeg Bajdena kao korumpirane i slizane sa stranim državama poput Kine i Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

14:03

Bajdenov sin o svim svojim skandalima - nešto je navodno i prećutao
Foto: Profimedia

U središtu skandala s Hanterom Bajdenom, podsetimo, našao se laptop koji je on navodno ostavio u računarskom servisu u Delaveru u aprilu 2019. i zaboravio da ga pokupi, da bi vlasnik servisa potom kopiju hard diska s laptopa predao FBI-u, ali i Trampovom advokatu. Sporni hard disk bio je pun eksplicitnih, bizarnih, pa i zaista gnusnih fotografija i snimaka koje navodno prikazuju konzumiranje droge i seks s prostitutkama.

Skandal s navodnim laptopom Hantera Bajdena

Osim toga, na hard disku su nađene hiljade tekstualnih poruka i e-mailova, a za neke su konzervativni mediji i političari, uključujući Trampa i njegove saveznike, tvrdili da dokazuju ili upućuju na korupciju i sukob interesa u unosnim poslovima koje je Hanter Bajden sklapao s firmama i partnerima u Ukrajini i Kini. Sadržaj laptopa je u oktobru prošle godine, samo nekoliko nedelja pre izbora, objavio konzervativni američki tabloid "New York Post".
Foto: Profimedia
Dodatni skandal izazvala je odluka Tvitera da blokira članke "New York Posta" o sadržaju laptopa, a zatim na dve nedelje i zvanični nalog ovih novina na Tviteru, objašnjavajući to svojim pravilima protiv širenja hakovanog materijala i lažnih vesti, zbog sumnje da je sadržaj koji je "New York Post" objavio dobijen hakovanjem. Direktor i osnivač Tvitera Džek Dorsi priznao je nakon saslušanja pred Senatom (na kojem su ga Trampovi republikanci oštro napali zbog cenzure) da je bila "greška" blokirati članak, odnosno članke "New York Posta".

Hanter Bajden se u knjizi samo kratko osvrnuo na aferu s njegovim navodnim laptopom i skandaloznim sadržajem na njemu, piše drugi konzervativni američki tabloid, "Washington Examiner", i to u pismu upućenom njegovom pokojnom bratu Bou Bajdenu, koji je umro od tumora na mozgu 2015.

"Tvoja snaga i ljubav bila je otelotvorena u snazi i ljubavi koja me okruživala. To nikad nije bilo više istinito nego kad su Rudi Đilijani, Banon i njihovi saradnici tvrdili da imaju laptop u kojem su zabeleženi grozni detalji mog potonuća u zavisnost u poslednje tri godine", napisao je Bajdenov sin u knjizi.
Foto: Profimedia
"Ima li neko moj laptop ili ne, da li je hakovan ili nije, postoji li uopšte laptop ili ne, zaista ne znam".

U intervjuu koji je dao za televiziju "CBS" povodom izlaska memoara, Hanter Bajden je takođe izbegao da pruži konkretni odgovor o "laptopu iz pakla", kako ga je Đilijani nazvao u kampanji.

"Ima li neko moj laptop ili ne, da li je hakovan ili nije, postoji li uopšte laptop ili ne, zaista ne znam", rekao je Bajden mlađi novinarki, tvrdeći da se zbog svoje zavisnosti o alkoholu i drogi ne seća da li je izgubio takav laptop čiji je sadržaj na kraju procureo.

"Pročitajte knjigu i videćete da nisam baš dobro držao na oku svoju imovinu u tom četvorogodišnjem periodu", dodao je.
Foto: Profimedia
"Daily Mail": Bajden mlađi prećutao kako ga je policija zamalo uhapsila

Međutim, kako britanski konzervativni tabloid "Daily Mail" piše u velikoj reportaži objavljenoj prošle nedelje, Hanter Bajden je u knjizi prećutao neke skandalozne aspekte svog života i poslova u poslednjih nekoliko godina koji su otkriveni u 103 hiljada tekstualnih poruka, 154 hiljada e-emailova i više od 2 hiljade fotografija i desetinama video-snimaka pronađenih na laptopu.

Među ostalim, tvrdi "Daily Mail", Hanter Bajden je prećutao kako je izbegao zakonske sankcije iako je redovno kupovao drogu i usluge prostitutki, a u nekoliko slučajeva imao je posla s policijom u situacijama koje bi obično rezultirale istragom i podizanjem kaznenih prijava. Tako je jednom ostavio lulu za krek-kokain s belim prahom, zajedno sa svojom vozačkom dozvolom u automobilu koji je unajmio u Arizoni. Policija nije pronašla otiske na luli pa je izbegao hapšenje i podizanje prijave. Zatim, prećutao je kako je, prema porukama s laptopa, 2019. molio oca da se kandiduje na predsedničkim izborima 2020. kako bi mu pomogao da spasi sopstvenu reputaciju.

"Ako se ne kandiduješ, nikad neću imati priliku za iskupljenje", napisao je u poruci ocu, datiranoj 24. februara 2019. godine.

Druge poruke otkrivaju kako je Hanter uvukao Džoa Bajdena u zavrzlame svog prilično haotičnog ljubavnog života - među ostalim, nakon smrti brata Boa zaveo je njegovu udovicu Hejli Bajden, zbog čega se razveo od svoje supruge Ketlin - kako se u svojim besnim monolozima, evidentno pod uticajem droge, iskaljivao nad ocem, ali i kako mu je otac plaćao troškove za decu i za zubara (budući da su mu zubi potpuno propali zbog konzumiranja droge), kad je Hanter zbog svoje zavisnosti ostao bez novca.

Pokrenuta istraga protiv njega zbog utaje poreza i pranja novca

Hanter Bajden je zbog toga ostao dužan 320 hiljada dolara poreza, a SAD je pokrenula istragu protiv njega zbog moguće utaje poreza te pranja novca u poslovnim odnosima u stranim zemljama, posebno u Kini.
Foto: Profimedia
"Daily Mail" takođe piše da je Hanter Bajden prećutao incident u kom je izgubio pištolj koji je legalno posedovao - tačnije koji je udovica njegovog brata i njegova tadašnja partnerka Hejli Bajden bacila u smeće u supermarketu u Delaveru. Hanter Bajden je u prepisci sa svojim psihoterapeutom objasnio da je bacila njegov pištolj u smeće jer se "bojala da će nauditi sebi zbog problema s alkoholom i drogom". Policija je pronašla pištolj, a u istragu su se umešali i FBI i tajna služba koja štiti visoke državne državnike i članove njihovih porodica.

Još je ozbiljnije to što je, kako piše portal "Politico", Hanter Bajden prilikom ispunjavanja formulara za kupovinu pištolja napisao da nije zavisnik o ilegalnim drogama, što je očito bila laž.

Bajden je posvetio celo poglavlje knjige svom kontroverznom radu za ukrajinsku energetsku firmu "Burisma" od 2014. do 2019., koji je došao pod lupu američke javnosti kada je otkriveno da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da zbog toga pokrene istragu protiv Bajdena mlađeg i starijeg. Protiv Trampa je zbog toga Predstavnički dom Kongresa izglasao opoziv, no Senat ga je nakon postupka oslobodio krivice početkom 2020. Ipak, teorija zavere koju su Tramp i saveznici konstruisali oko Bajdena starijeg i mlađeg i Burisme nije odgovarala činjenicama, navodi "Indeks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli: