Ko, posle princa Filipa?

Princ Filip, muž kraljice Elizabete II, preminuo je u svojoj 99. godini života. Njegovim odlaskom, kraljevska porodica mora da odluči ko će naslediti titulu vojvode od Edinburga?

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

15:15

Ko, posle princa Filipa?
Foto: EPA-EFE/Karel Prinsloo

Prema rečima kraljice Elizabete II, princ Filip je preminuo u Vindzor zamku u petak. Sa velikom tugom, kraljica Elizabeta se oprostila od svojeg muža, i više od sedamdeset godina njegove službe monarhiji.

Princ Čarls, najstariji sin od četvoro dece kraljice Elizabete II i princa Filipa, nasledio je očevu titulu nakon njegove smrti, kao i titule grof od Merioneta i baron od Grinviča. Međutim, Čarls neće uvek biti vojvoda od Edinburga, naprotiv, titula će, eventualno, pripasti njegovom mlađem bratu, princu Edvardu.

Bakingemska palata je zvanično objavila vest da će sahrana princa Filipa biti održana 17. aprila u Vindsdor zamku. Prema poslednjoj želji princa Filipa, služba će biti održana u krugu porodice, nedostupna široj javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli: