Pozirala sa srcem žirafe, uzburkala javnost: "Postoji kodeks lovaca"; "To je psihopatologija" FOTO

Celu planetu obišla je fotografija žene lovca iz Južne Afrike koja je ubila žirafu, izvadila joj srce a potom se tako i fotografisala, čime se su se mnogi zgrozili.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

15:00

Pozirala sa srcem žirafe, uzburkala javnost:
Shutterstock/Body Stock

Ona je ubila žirafu, izvadila joj srce, a zatim se pohvalila na drušvenim mrežama. Kaže da je bila "srećna kao malo dete", i da joj se konačno ostvario san da ubije mužjaka žirafe. Ova južnoafrikanka lovi od svoje pete godine i do sada je ubila oko 500 životinja. Ipak, htela je da ostvari još jednu želju. - da ubije žirafu.

Tragala je za životinjom, ali joj nikako nije polazilo za rukom da pronađe baš onu koju je toliko želela. Kaže da je kontaktirala skoro sve ljude za koje zna da imaju mužjake žirafe dovoljno stare za odstrel. U jednom periodu čak je i odustala od potrage jer je bilo nemoguće naći to što traži.

Ipak, onda je dobila poziv od svog prijatelja, koji joj je dao kontakt vlasnika koji ima žirafu od 17 godina, i kojoj je ostalo manje od tri meseca života. Njen suprug je tih dana planirao da je odvede u jedan luksuzan hotel, ali je na kraju platio 2000 evra, kako bi svojoj dragoj ispunio želju - da ubije mužjaka žirafe.

Žena je pucala, a onda je čitav tim ljudi došao da odere životinju.

"Ovde u prilogu smo jasno videli da je ta mlada žena želela da ciljano ubije žirafu. Ako pogledate izveštaj bilo kog psiholoa ili psihoanalitičara, svaku naznaku da postoji ciljana želja da se ubije neko stvorenje, zove se psihopatologijom. Mi imamo situaciju da se takve stvari odvijaju, a da se za jednu grupu ljudi, lovce, smatra normalnim. Sada je svakom čoveku na voj planeti jasno da je to nerazumno", rekla je za 150 minuta Prve TV Snežana Milovanović, predsednica udruženja "Sloboda za životinje".

Kako kaže, mora se postaviti pitanje da li je u redu, i da li je moralno prihvatljivo da neko odobrava potrebu za ciljanim ubijanjem iz zadovoljstva.
Shutterstock/juliazara
Donekle je saglasan i Srđan Kovačević, iz lovačkog udruženja Kraljevo.

"Postoji kodeks lovaca i kako lovac može da se fotografiše sa odstreljenom divljači. Ovde se vidi da je ona izvadila srce i da je sva srećna, što je zaista zastrašujuće. Lovci su ljubitelji prirode, ono što je za svakog lovca poslednje, to je zapravo odstrel divljači", ističe Kovačević.

Kako je objasnio, da lovci ovo ne rade, bio bi nekontrolisan broj tih životinja u lovištima, ali su lovci pre svega radnici, jer oni prehranjuju divljač, pomažu joj, ubacuju u lovišta nove vrste... ističe kako je cilj lova, prvenstveno, druženje sa prirodom.

Predsednica "Slobode za životinje", ipak, na stvari gleda drugačije.

"Čovek uzima sebi za pravo da odlučuje o životu i smrti. Kad pogledate Zemlju, životinje su se pojavile mnogo pre ljudi. Sada, na mestima gde se nalazi mnogo životinjskih vrsta, postoje oni koje čovek uopšte nije upoznao. Odakle lovcima potreba da ubacuju neke vrste negde, kad to priroda vrlo dobro radi", upitala se.

Naglašava da ovaj slučaj, ipak, pokazuju nešto o čemu se ne govori dovoljno - a to je ogroman novac koji se "vrti" u lovnom turizmu.

Dodaje i da, kada lovci porede krvlju uprljano krzno životinje sa seksualnim zadovoljstvom, to može da se dovede u vezu sa ovim slučajem gde je muž poklonio supruzi za Dan zaljubljenih mogućnost da ubije mužjaka žirafe.

"Nažalost, mnoga istraživanja govore o tome da se planeta sada nalazi u jednom periodu koji je uzrokovao čovek. Sama pandemija koronavirusa je povezana sa gubljenjem staništa životinja, koje bi svakako trebalo da budu veoma daleko od ljudi", zaključuje Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli: