Japanska kapsula stiže s odgovorima 300 miliona km; Hajabusa2: Sprečiti metorite da udare na Zemlju

Japanska svemirska agencija saopštila je da je svemirska letelica Hajabusa2 uspešno odvojila kapsulu i poslala je ka Zemlji da isporuči uzorke sa udaljenog asteroida, koji bi mogli da pruže tragove o poreklu Sunčevog sistema i životu na našoj planeti.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2020.

10:45

Japanska kapsula stiže s odgovorima 300 miliona km; Hajabusa2: Sprečiti metorite da udare na Zemlju
Foto: 3dmentat/depositphotos.com

Japanska vazduhoplovna agencija za istraživanje navela je da će kapsula sutra sleteti u udaljeno, retko naseljeno područje Vumera u Australiji, prenosi AP.

Hajabusa2 napustila je asteroid Rjugu, udaljen oko 300 miliona kilometara, pre godinu dana. Nakon otpuštanja kapsule, ona je počela da se udaljava od Zemlje kako bi snimila slike kapsule koja se spušta na planetu.

Mnogi obožavaoci Hajabuse2 okupili su se kako bi posmatrali trenutak razdvajanja kapsule na javnim priredbama u celoj zemlji, uključujući i onu na stadionu Tokio Doum. Za Hajabusu2 još nije kraj misije koju je započela 2014. godine. Nakon ispuštanja kapsule vratiće se u svemir i uputiti se do drugog udaljenog malog asteroida nazvanog 1998KI26 na putovanju koje treba da traje 10 godina u jednom pravcu, radi istraživanja, uključujući pronalaženje načina da spreče meteorite da udare na Zemlju.

Asteroidi koji orbitiraju oko Sunca, ali su mnogo manji od planeta, medju najstarijim su objektima u Sunčevom sistemu i stoga mogu pomoći u objašnjavanju Zemljine evolucije. Rjugu na japanskom znači "Zmajeva palata", naziv zamka na morskom dnu u japanskoj narodnoj priči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: