Afera "Srbi protiv Nato" – autor za B92.net: "Zapad propagira krv i nasilje, a mi heroje i ljubav"

Na policama namenjenim za najmlađe u knjižarama širom Srbije, jedan naslov skreće pažnju. "Srbi protiv NATO", autora Milana Bojića, istoričara, kako on kaže, ima za cilj da dočara deci, šta se događalo ovde tokom neslavnih devedesetih godina.

Izvor: Jelena Jankoviæ

Ponedeljak, 05.12.2022.

15:47

Afera
Foto: Printscreen Reddit

"Srbi protiv NATO", literatura namenjena za decu od 8 godina, izazvala je ozbiljnu diskusiju na mrežama. Od korica, koje su ustvari omaž nagrađivanoj fotografiji iz 1999. godine, na kojoj dečak stoji na olupini srušenog bombardera F - 117 i drži u rukama plastičnu pušku, do sadržaja, za koji se postavlja pitanje, da li potpiruje animozitet prema Zapadu. Na niz pitanja, koja lebde iznad jednog ovakvog književnog dela, koje je revizija istorijskih činjenica, ali ne i naučni rad, odgovorio nam je autor Milan Bojić lično, nepokolebljivo se držeći svojih čvrstih stavova.

I dok nam saopštava da je kao nastavnik istorije, kompetentan da nam ponovi i latinsku izreku koja u prevodu znači "Istorija je učiteljica života", i sam izražava nadu da ovo delo neće doživeti svoj nastavak:

- "Godine koje su navedene na koricama aludiraju na NATO vojnu intervenciju, nadam se okončanu 1999. godine, pritisci druge vrste, naravno nikada nisu prestali, ali se nadam da nastavka u tom smislu neće biti. Ovo sve što se dogodilo Srbiji i Srbima, mora da ostane zabeleženo jer je neophodno da negujemo kulturu sećanja, ali i istine."

Na pitanje da li će ta kultura sećanja biti i svojevrsni okidač generacijama za animozitet prema NATO paktu, ali i Zapadu i njegovim vrednostima, Bojić takođe ima vrlo direktne odgovore:

"Prvo moramo da znamo da je ovo delo zasnovano na nepobitnim istorijskim činjenicama, nije fikcija,ali nije ni naučni rad. Sad kakav će efekat istina imati na decu nije moj posao, moja je dužnost da kažem istinu. Jedini ko stvara animozitet prema sebi je upravo NATO pakt. Sada i u Ukrajini svojim intervencijama i dolivanjem ulja na vatru, stvaraju negativnu sliku, a ja nisam kriv za to."

O tome, da li su osmogodišnjaci dovoljno zreli da shvate poruke koje šalje kroz svoju literaturu, Milan Bojić nema dilemu.

- "Znate da deca igraju nasilne igrice, danas je normalno da sede za kompjuterima i igraju "Kaunter strajk", prepun oružja, nasilja, krvi i ubijanja, na stranicama moje knjige, nigde nećete prepoznati mržnju, samo ljubav i poruku deci da treba da poštuju sve te ljude koji su se žrtvovali za Srbiju. Pogledajte samo "Dizni" crtane filmove, nećete videti normalnu funkcionalnu porodicu među njihovim junacima. Bolesno je to što propagira Zapad svojim sadržajem, a ne naš istorijski almanah."

U svojoj "Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara" Bojić se osvrnuo na junake sa ovog podneblja kroz istoriju. Iako jako hvaljen zbog stila pisanja i strogog praćenja istorijskih činjenica, oponenti su iskoristili priliku da kritikuju nasilne ilustracije, ali i priče vezane za poslednje ratove, u kojima se "vojnik probija kroz grupu od 30 muslimana".

"To su dvostruki aršini i dvostruki moral" - kaže autor za B92.net. "Vladimir Krstić Laci je ilustrator nagrađivan širom Evrope. Njegovi prikazi Šerloka Holmsa, ali i mnogih strip junaka mogu se videti širom sveta. Znači tad ne smeta belgijskog ili nemačkoj deci, a onda ovde nailazi na osude. Još jednom ću naglasiti, u odnosu na ono što svakodnevno deca mogu videti igrajući video igrice ili gledajući tv program, ovo je potpuno benigno i plasirano sa pažnjom da isprati kontekst, ali da ne uznemirava.

Što se tiče junaka koji se probija kroz 30 muslimana, reč je o priči o Bošku Periću Peši. Čoveku koji ne zaslužuje da bude zaboravljen. On se probijao kroz muslimanske divizije sa svojim ljudima kako bi dostavio kiseonik za bebe zarobljene na tada okupiranoj teritoriji. To je veliki herojski čin i bitno je da deca znaju istinu i ne stide se svog porekla i nacionalnosti zahvaljujući tome što nas je Zapad satanizovao, kao uostalom i svakog sa kim bi ušli u sukob."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Podeli: