Izabrana reč godine - da li ste iznenađeni?

Poznati onlajn američki rečnik engleskog jezika "Merriam-Webster" proglasio je reč "vakcina" za reč godine jer je od leka protiv pandemije kovida 19 postala "politički argument i izvor podela" u društvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

20:51

Izabrana reč godine - da li ste iznenađeni?
Foto: Profimedia

"Retke su reči koje mogu da izraze toliko toga u određenom razdoblju", ističe Merijam-Vesbster u saopštenju.

"Reč vakcina je u 2021. dobila i druga značenja osim medicinskog. Za mnoge, ta reč simbolizuje povratak životu kakav je bio pre pandemije. No, ta reč takođe je u središtu rasprava o ličnom izboru, političkoj orijentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama i drugom", pojašnjava se.

Prema Merijam-Vebsteru, "najveća naučna priča našeg vremena brzo je postala najveća debata u našoj zemlji, a reč u samom središtu priče je vakcina".

Reč "vakcina" tražena je 601 odsto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Merijam-Vebster je takođe dopunio i definiciju reči koja je sada nijansiranija i sadrži informaciju o RNA u proizvodnji vakcine.

Reč "cepivo" ili "vakcina" i njene izvedenice potiču od latinske reči za kravu (vacca) jer su kravlje boginje korišćene za imunizaciju ljudi protiv malih boginja.

Kompanija koja objavljuje rečnike podseća da je reč 2020. godine bila "pandemija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli: