Brzi kovid testovi u Nemačkoj više nisu besplatni: "Ne može država večito sve da plaća"

Duže od godine svako u Nemačkoj je mogao redovno besplatno da se testira na koronavirus, ali to je državu koštalo previše. Od četvrtka većina građana će uslugu morati da plati.

Izvor: DPA

Četvrtak, 30.06.2022.

13:58

Default images
Foto: Shutterstock/Jarun Ontrakai/Ilustracija

Testiranje na punktovima ili u apotekama ostalo je besplatno samo za ljude iz ugroženih grupa, one koji rade sa nekim iz te grupe i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu.

Tako je stvari postavila nova uredba ministarstva za zdravstvo, prema dogovoru ministara zdravstva i finansija Karla Lauterbaha (Lauterbach) i Kristijana Lindnera (Christian) od prethodne sedmice.

Testiranje je u Nemačkoj, sa jednim kratkim prekidom prošle jeseni, bilo besplatno od proleća 2021. Lauterbah navodi da je to savezni budžet koštalo oko milijardu evra mesečno.

"Ne može država večito sve da plaća, stigli smo do granica naših mogućnosti", rekao je Lindner obrazlažući novu regulativu.

Tako sada na po jedan besplatan test imaju pravo trudnice u prvom trimestru, deca do pet godina, ukućani zaraženih, negovatelji, osobe sa invaliditetom i oni koji o njima brinu, kao i štićenici i posetioci domova za negu i klinika.

Testovi pred porodične proslave, koncerte i druge događaje u zatvorenom koštaće tri evra. Ista cena važiće za korisnike mobilne aplikacije za praćenje rizika infekcije kada dobiju crveno upozorenje i za privatne susrete sa nekim starijim od 60 godina. Dotirana cena od tri evra, međutim, podrazumeva potpisanu izjavu o razlogu. Novi propisi su podelili javnost.

U jednoj anketi instituta Jugav (YouGov) 47 odsto Nemaca je cenu od tri evra opisala kao primerenu, a 43 odsto kao preteranu, uz 10 odsto neizjašnjenih.

Inače, zaražavanje koronavirusom u Nemačkoj je ponovo u usponu. Prema podacima Instituta Robert Koh (Koch), sedmodnevna učestalost zaražavanja u četvrtak je na 668,6 na 100.000 stanovnika, posle 532,9 pre sedam i 189 pre mesec dana.

Odluke o testiranju i drugim pandemijskim merama zavise i od ekspertize koja će u petak biti predstavljena u Berlinu. Pandemijske mere koje su još na snazi pod zakonom o zaraznim bolestima, poput obaveznog nošenja maske u javnom prevozu, prestaju da važe 23. septembra.

Osnovne smernice za dalje, kako je saopštio jedan portparol ministarstva za zdravstvo, vlada će predstaviti pre letnjeg pauze u parlamentu. Usvajanje novog zakona i pandemijskih pravila planirano je kada se Bundestag vrati na posao u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: