"Zabrinut sam": Opasnost od širenja majmunskih boginja u rizičnim grupama

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) danas su upozorili da bi "kontinuirana cirkulacija" virusa majmunskih boginja u svetu mogla da rezultira intenzivnim širenjem tog virusa u grupama visokog rizika, kao što su trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom i deca.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2022.

09:48

Default images
Foto:Shutterstock/Alexandra Harashchenko

SZO navodi da se istražuju izveštaji o zaraženoj deci, uključujući dva slučaja u Velikoj Britaniji, kao i da se prati situacija u Španiji i u Francuskoj, iako nije zabeležen nijedan težak slučaj među obolelima, prenosi Rojters.

Virus je do sada identifikovan u više od 50 novih zemalja izvan Afrike, u kojoj su majmunske boginje endemska bolest.

"Zabrinut sam zbog trajne transmisije virusa, jer to upućuje na zaključak da prisustvo virusa jača i da bi mogao da zahvati grupe visokog rizika, uključujući decu, imunokompromitovane i trudnice", poručio je danas iz Ženeve generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema podacima SZO, od početka epidemije u maju evidentirano je više od 3.400 slučajeva majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj i to uglavnom u Evropi među homoseksualnim muškarcima, ali i više od 1.500 obolelih i 66 smrtnih slučajeva u zemljama u kojima se taj virus najčešće širi.

Prošle nedelje SZO je zaključila da se epidemija nije raširila u toj meri da bi zahtevala proglašenje vanredne situacije u javnom zdravstvu, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, generalni direktor SZO je poručio da SZO pažljivo prati epidemiološku situaciju i da će stručni komitet biti sazvan "što je pre moguće" kako bi se ponovo izvršila stručna procena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: