Rešenje je možda u denga groznici: "Za nas je otkriće šokantno"

Ukoliko se pokaže da je ova pretpostavka tačna, to može značiti da bi infekcija denga groznicom ili imunizacija delotvornom i sigurnom vakcinom protiv denge mogla proizvesti i određenu meru imunološke zaštite protiv koronavirusa.

Izvor: Rojters

Utorak, 22.09.2020.

09:49

Default images
Foto: Depositphotos/suburbanium

Nova studija koja je analizirala izbijanje koronavirusa u Brazilu otkrila je vezu između širenja virusa i prošlih epidemija denga groznice, pa sugeriše da izloženost toj bolesti koju prenose komarci može pružiti određenu meru imuniteta protiv kovida 19, javlja Rojters.

Studiju, koja još nije objavljena, vodio je profesor sa Univerziteta Djuk Migel Nikolilas, a proučavala je geografsku raspodeljenost slučajeva koronavirusa. U Brazilu se pokazalo da su mesta s nižom stopom zaraze koronavirusom i sporijim rastom slučajeva bila mesta koja su pretrpela intenzivno izbijanje denga groznice ove i prošle godine, utvrdio je Nikolilas.

Nikolilas je rekao da su rezultati posebno zanimljivi jer su prethodne studije pokazale da ljudi s antitelima na denga groznicu u krvi mogu biti pozitivni na antitela na kovid 19 iako nikada nisu bili zaraženi.

To pokazuje da postoji imunološka interakcija između ova dva virusa koju niko nije mogao da očekuje jer su ta dva virusa iz potpuno različitih porodica.

Brazil ima treću najveću ukupnu zarazu kovidom 19, iza SAD i Indije, s više od 4,4 miliona slučajeva.

“Za nas je ovo otkriće šokantno”, kazao je Nikolilas. ''U nauci se događa da ciljate jednu stvar i pogodite metu za koju niste ni pomislili da ćete je pogoditi.''

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli: