Šta kaže uputstvo Batuta? Ovako lekari prepoznaju sumnjivog pacijenta koji ima majmunske boginje

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan je u Srbiji. Slučај је diјаgnоstički prеpоznаt i tеrаpiјski zbrinut, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: Telegraf

Petak, 17.06.2022.

18:15

Šta kaže uputstvo Batuta? Ovako lekari prepoznaju sumnjivog pacijenta koji ima majmunske boginje
Foto: Shutterstock/Irina Starikova3432

Ranije je "Batut" poslao Stručno-metodološko uputstvo zdravstvenim ustanovama u vezi sa nadzorom nad majmunskim boginjama. U uputstvu je opisan je sumnjiv slučaj, verovatan, potvrđen i odbačen, kao i postupanje sa osobom kod koje je bolest potvrđena, ali i sa osobama koje su bile sa njom u kontaktu.

U ovom uputstvu je opisana definicija slučaja majmunskih boginja, koju je predložila Svetska zdravstvena organizacije (SZO) za potrebe epidemiološkog nadzora nad ovim oboljenjem tokom aktuelne epidemije majmunskih boginja u zemlji koja nije endemska. Napominje se da će se definicija slučaja ažurirati u slučaju potrebe.

"Imao kraste po telu, zna gde se zarazio" – ko je čovek koji je iz Nemačke doneo boginje u Srbiju?

Sumnjiva je svaka osoba bilo kog uzrasta u zemlji koja nije endemska za majmunske boginje, a koja se javi sa neobjašnjivom akutnom ospom i koja ima jedan ili više od sledećih simptoma ili znakova koji su se javili najranije 15. marta 2022. godine a to su:

- glavobolja,

- nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni,

- limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi),

- mijalgija (bolovi u mišićima i telu),

- bol u leđima

- astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja).

Sumnjiva je i osoba kod koje se pojava akutne ospe ne može objasniti obolevanjem od varičele (ovčije boginje), herpes zostera, morbila (male boginje), Zika virusne infekcije, denge, čikungunje, herpes simpleks virusne infekcije, bakterijskih infekcija kože, diseminovane gonokokne infekcije, primarnog ili sekundarnog sifilisa, šankroida, limfogranuloma, granuloma ingvinale, moluskum kontagiozuma, alergijskih reakcija (npr. na biljke); i bilo kojih drugih lokalno relevantnih uobičajenih uzroka papularne ili vezikulare ospe.

Napominje se da nije neophodno laboratorijski isključiti (dobiti negativan rezultat testa) gore navedena oboljenja i uobičajene uzroke ospe da bi se slučaj klasifikovao kao slučaj sumnje.

"Bolest se ispoljava stvaranjem dubokih plikova koji puknu i iz njih se cedi sukrvica i gnoj. Širi se seksualnim putem isključivo. Oboleli treba da ostaju kod kuće, iako bolest nije intenzivna. Leči se kao infekcija koja je lokalizovana na polne organe", rekla je za TV Prva doktorka Eleonora Gvozdenović govoreći o samom procesu lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: