Namirnice koje ozbiljno narušavaju zdravlje usne duplje - lekari savetuju da ih izbegavamo

Često ne razmišljamo preterano kako određena hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje naših zuba. Pojedine vrste hrane i pića izazivaju nakupljanje bakterija (plaka) koji može oštetiti gleđ i izazvati pojavu karijesa. Ako uz to ne perete redovno zube, ne čistite ih koncem i uopšteno ne vodite dovoljno računa o oralnoj higijeni, veće su šanse da vam zubi budu kvarniji.

Izvor: Novosti

Petak, 27.05.2022.

16:36

Default images
Foto: Profimedia

Koje namirnice treba da izbegavate?

1. Gazirana pića

Ova pića sadrže velike količine šećera koji nije baš najbolji saveznik našeg zdravlja. Pored toga, ovi napici sadrže i limunsku i fosfornu kiselinu koje mogu veoma oštetiti zubnu gleđ.

2. Alkohol

Često ili preterano konzumiranje alkohola može izazvati zavisnost. Ispijanjem alkoholnih pića naša usta se suše, a pljuvačka se mnogo manje luči. Ovo je izuzetno loše po naše zube - pljuvačke čuva zube jer spira ostatke hrane. Bilo bi dobro da posle svakog gutljaja alkohola uzmete i malo vode.

3. Hleb i čips

U procesu žvakanja ove hrane, one se pretvaraju u smesu koja se lepi za površinuzuba, ali i u njihovom međuprostoeu. Potrebno je da nakon jela ove vrste hrane detaljnooperete zube i koncem uklonite ostatke, kako ne bi došlo do pojave karijesa.

4. Sladoledi, bombone, kokteli

Različite vrste slatkiša i slatkasta pića nisu baš sjajan izbor - kada ih unesemo u organizam, oslobađa se kiselina koja nije dobar saveznik u očuvanju zubne gleđi.

5. Tvrda hrana

Kod konzumacije tvrde hrane, nije samo reč o karijesu već u činjenici da ona vrlo lako mehanički može oštetiti zube- U tu hranu spadaju krekeri, karamela, dvopek, tvrdo voće (jabukeili kruške), ušećereni slatkiši, tvrde bombone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli: