Četvrta doza štiti najmanje mesec dana, najviše od smrti

Četvrta doza vakcine Fajzera i Bionteka protiv kovida pružila je znatnu dodatnu zaštitu od teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrti tokom najmanje mesec dana kod starijih osoba, prema izraelskoj studiji sprovedenoj u vreme kad je varijanta omikron bila dominantna.

Izvor: HRT

Petak, 15.04.2022.

11:31

Default images
Foto: Shutterstock/Siker Stock

Procenjena efikasnost četvrte doze 7 do 30 dana nakon primene u poređenju sa trećom dozom datom najmanje četiri meseca ranije bila je 45 procenata u pružanju zaštite od infekcije, 55 procenata u pružanju zaštite od simptomatske bolesti, 68 procenata u pružanju zaštite od hospitalizacije, 62 posto u pružanju zaštite od teških bolesti i 74 posto u zaštiti od smrti, objavio je naučni tim u sredu u stručnom medicinskom žurnalu "New England Journal of Medicine".

Studija je uporedila 182.122 osobe starosti 60 i više godina koje su primile četvrtu dozu i 182.122 ispitanika, sličnih godina i zdravstvenog stanja, koji su primili treću dozu, ali ne i četvrtu.

"Rezultati naše studije u stvarnom svetu sugerišu da je četvrta doza vakcine, barem u početku, efikasna protiv omikronske varijante", rekli su naučnici.

Dodatno praćenje će omogućiti dalju procenu zaštite koju pruža četvrta doza tokom vremena. Velika izraelska studija objavljena pre desetak dana, koja je proučavala samo stopu infekcije i teže simptome nakon četvrte doze, otkrila je da efikasnost brzo nestaje u pogledu infekcije, ali duže traje u zaštiti od ozbiljnije bolesti.

U toj studiji istraživači su otkrili da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije nestala ni šest nedelja nakon primanja druge doze vakcine.

Studija je obuhvatila 1,3 miliona ljudi starih 60 i više godina. Još jedna izraelska studija objavljena prošlog meseca pokazala je da je smrtnost među starijim osobama koje su primile drugu buster dozu vakcinei Fajzera i Bionteka bila 78 procenata manja od smrtnosti među onima koji su primili samo jednu dozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli: