Dve nove podvarijante visoko prenosivog soja koronavirusa: "Prate se"

Svetska zdravstvena organizacija u ponedeljak je objavila da prati nekoliko desetina slučajeva dve nove podvarijante visoko prenosivog soja koronavirusa omikrona, nastojeći da procene jesu li zarazniji ili opasniji od prethodnih.

Izvor: Poslovni.hr

Utorak, 12.04.2022.

12:34

Default images
Foto: Profimedia

U saopštenju stoji da je Svetska zdravstvena organizacija stavio BA.4 i BA.5, sestrinske varijante izvorne varijante omikrona BA.1 na popis za praćenje.

Već se prate BA.1 i BA.2, trenutno globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3. Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je počela da ih prati zbog “novih mutacija koje treba dodatno proučiti da bi se shvatio njihov uticaj na imunološki potencijal izbegavanja”.

Poznato je da virusi mutiraju sve vreme, no samo neke mutacije utiču na sposobnost njihovog širenja ili izbegavanja prethodnog imuniteta nastalog vakcinisanjem ili prirodnom infekcijom, ili na težinu bolesti koju uzrokuju.

Na primer, BA.2 trenutno čini gotovo 94 odsto svih sekvencioniranih slučajeva i prenosiviji je od svojih ‘braće i sestara’, no dosadašnji dokazi upućuju na to da ne postoji veća verovatnoća od razvoja težeg oblika bolesti.

Po podacima kojima raspolaže Svetska zdravstvena organizacija, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetina slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost prošle je nedelje izvestila da je BA.4 otkriven u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj, u razdoblju od 10. januara do 30. marta.

Svi slučajevi BA.5 otkriveni su u Južnoafričkoj Republici prošle nedelje, no početkom ove nedelje ministarstvo zdravlja Bocvane je izvestilo da je identifikovalo četiri slučaja podvarijante BA.4 i BA.5 među ljudima u dobi od 30 do 50 godina koji su bili u potpunosti vakcinisani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli: