5 namirnica vam uništava koncentraciju i slabi pamćenje

Nikada nije kasno za uvođenje promena u ishrani koje mogu da vam poboljšaju i sačuvaju zdravlje.

Izvor: vijesti.me

Subota, 04.12.2021.

20:42

Default images
Foto:Shutterstock/puhhha

Dr. Uma Naidoo, koja se bavi ishranom i proučavanjem bakterija u crevima i metaboličkim procesima koji mogu da utiču na funkcionisanje memorije, objašnjava da studije pokazuju kako postoji šansa da se smanji mogućnost demencije ako se izbegavaju određene namirnice.

One negativno utiču na creva, ali i na pamćenje i fokus.

"Ovo su namirnice koje izbegavam upravo zato što podstiču upale i uništavaju zdravlje mozga", objasnila je.

1. Šećeri

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, ishrana koja uključuje puno šećera može da dovede do preterane količine glukoze u mozgu što dovodi do problema s pamćenjem i promena u hipokampusu – delu mozga koji kontroliše pamćenje.

Kolači i gazirana pića su često puni dodatih šećera i zato ih treba izbegavati. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 odsto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je reč o deci, ali i o odraslima.

Dakle, ako unosimo dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo da potiče do 200 kalorija, piše cnbc.com.

2. Pržene namirnice

Krompiri, riba ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada je reč o zdravlju mozga, bilo bi potrebno smanjiti unos pržene hrane.

Jedna studija je pokazala da je ishrana bogata ovakvim namirnicama povezana sa gorim rezultatima na testovima pamćenja.

Razlog bi moglo da bude to što ovako pripremljena hrana može da prouzrokuje upalne procese i ošteti krvne sudove koji nutrijente dovode do mozga.

3. Ugljeni hidrati s visokim glikemijskim indeksom

Iako hleb i testenina nemaju sladak ukus, telo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način kao šećere.

To znači da i oni mogu da povećaju rizik od depresije. Ne morate ugljene hidrate potpuno izbaciti iz ishrane, ali potrebno je pripaziti šta jedete.

Ugljeni hidrati boljeg kvaliteta su celovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje da jedete su krompir, beli heb i beli pirinač.

4. Alkohol

Dok alkoholna pića mogu na kratko da odagnaju stres iz svakodnevnog života, stalno konzumiranje može dovesti do problema.

Archana Sing-Manouks, profesorka i naučnica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja je pratila 23 godine 9 000 osoba kako bi se potvrdilo šta alkohol radi mozgu.

Rezultati pokazuju da osobe koje piju alkohol ili koji piju više od 14 pića nedeljno imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju sa onima koji su ga pili umereno.

Osobe koje piju više od 14 alkoholnih pića nedjeljno se smatraju onima koji piju previše.

Alkohol ne treba konzumirati kako bi se zaboravilo na brige, a sigurno ga ne treba piti često.

5. Nitrati

Koriste se kako bi namirnice duže trajale ili im se pojačala boja, poput slanine ili kobasica, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom.

Jedna, nedavno rađena, studija je pokazala da nitrati mogu da promene stanje u crevima tako da utiču na ravnotežu bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli: