Kako da razlikujete sezonski grip i koronavirus – lekarka objasnila VIDEO

Još jedna virusna epidemija je aktuelna, reč je o sezonskoj prehladi i gripu, koji imaju slične simptome kao koronavirus. Oba virusa su zarazna i izazivaju respiratorne bolesti. Kako da razlikujemo simptome gripa, prehlade i koronavirusa? O tome je za Televiziju Prva govorila Dragana Milović, lekarka iz Doma zdravlja Voždovac.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

15:45

Kako da razlikujete sezonski grip i koronavirus – lekarka objasnila VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

"Može da se napravi razlika, ali jeste teže jer se i kod prehlade i kod gripa i kod kovida radi o infekciji respiratornih puteva i virusnoj infekciji. Ono što je zajedničko za njih je da su infektivne i da se prenose kapljičnim putem. Kod prehlade su blaži oblici, vrlo brzo se pojave simptomi i traju oko sedam dana. Kod gripa oni se javljaju burno i naglo, bolest ide sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima, gubljenja apetita, glavoboljom. On može da daje komplikacije, ali su mnogo ređe", kaže doktorka i dodaje: "Koronavirus se javlja u roku od 14 dana nakon kontakta, a grip nakon samo dva-tri dana od kontakta. Kovid kreće sa blagim simptomima ili bez simptoma, ali oni potom dovode do teže kliničke slike i mogućeg smrtnog ishoda". Doktorka naglašava da se treba vakcinisati i protiv korone i protiv gripa bez straha od kontraindikacija. "Ne postoji kontraindikacija, treba se vakcinisati i protiv sezonskog gripa i protiv kovida. Sve mutacije se dešavaju zato što virus kada uđe kod nevakcinisane osobe, on mutira. Jako je bitna vakcinacija jer je kod vakcinisanih klinička slika lakša." Lekari na osnovu iskustva određuju imaju li posla sa sezonskim gripom ili koronavirusom. "Ne postoji posebno odeljenje za osobe zaražene gripom, postoji trijaža. Postoje dve ambulante što se tiče opštine Voždovac, dve kovid ambulante. Svi ostali dolaze u ambulante kod izabranog lekara. Javljaju se izabranom lekaru, on pregleda i uputi na dalju dijagnostiku - laboratorija, rendgen pluća i tek kada se utvrdi prisustvo virusa oni se šalju u kovid ambulantu", zaključuje sagovornica. Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli: