Nova studija tvrdi: Na gojaznost utiče kvalitet, a ne količina unesene hrane

Gojaznost ne mora nužno da bude rezultat unosa previše hrane u organizam, pokazalo je istraživanje američkih naučnika koji "epidemiju gojaznosti" u Americi pripisuju prerađenim ugljenim hidratima, koji izazivaju haos u metabolizmu.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

08:18

Nova studija tvrdi: Na gojaznost utiče kvalitet, a ne količina unesene hrane
Foto:Shutterstock/BonNontawat

Prema grupi stručnjaka, koju predvodi Dejvid Ludvig, endokrinolog sa Harvarda i u Bostonskoj dečjoj bolnici, pravi problem nije u konzumaciji prevelike količine hrane.

Oni veruju da su glavni krivci za gojaznost "savremene prehrambene navike koje karakteriše prekomerna konzumacija hrane sa visokim glikemijskim indeksom, posebno prerađenih, brzo svarljivih ugljenih hidrata".

Objasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na brojne hormonske i metaboličke promene, koje u telu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.
Foto:Shuttestock/Antonina Vlasova

Koje namirnice izazivaju gojaznost?

Naučnici tvrde da će kvalitet hrane koju osoba jede, a ne njena količina, uticati na to da li će se pojedinac ugojiti i na kraju razviti gojaznost.

Tipični primeri su pomfrit, pečeni krompir, belo testo i pirinač, pahuljice od žitarica i slatka pića.

"Ova vrsta hrane izaziva hormonski odgovor koji fundamentalno menja naš metabolizam, povećava skladištenje masti, povećanje telesne težine i gojaznost", napisali su naučnici u The American Journal of Clinical Nutrition.

"Da bismo razumeli epidemiju gojaznosti, moramo da razumemo kako hrana koju unosimo utiče na naše hormone i metabolizam."

Naučnici priznaju da gojaznosti na kraju doprinosi i današnji sedeći način života i nedostatak kretanja i vežbanja.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 40 odsto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama je gojazno, što znači da su "u povećanom riziku od razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i moždanog udara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: