Tim Hemijskog fakulteta pravi antigenski test na koronavirus: Već od sledeće godine u upotrebi?

Srbija će dobiti domaće brze antigenske testove na koronavirus do kraja ove godine, tako da bi se mogli naći u upotrebi već od početka 2022. godine. Radi se o osnovnom prototipu, a nakon toga sledi faza unapređenja osetljivoosti antigenskih testova, koja će trajati još oko godinu i po dana, rekla je za B92.net profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković.

Izvor: S.V.

Sreda, 14.04.2021.

13:49

Tim Hemijskog fakulteta pravi antigenski test na koronavirus: Već od sledeće godine u upotrebi?
Foto: depositphotos, DragonImages

Testovi kombinuju karakteristike antigenskog i PCR testa, odnosno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati što bi trebalo da podigne osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa, mada je o tačnoj preciznosti još rano govoriti, jer, kako smatra profesorka, to treba da pokažu rezultati.

"Prototip testa će se naći u proizvodnji ako nađemo proizvođača. Svakako ćemo, nevezano za interesovanje proizvođača, inovirati tehnologiju. Nakon toga će testovi biti daleko osetljiviji. Zaista mislim da treba da razmišljamo i o mutacijama, ali za to sada nemamo sredstva", naglasila je Tanja Ćirković Veličković.

Antigenski testovi neće biti za upotrebu u kućnim uslovima, već bi zainteresovane firme ili instituti koji započnu proizvodnju kasnije bili zaduženi za dalju distribuciju po apotekama ili zdravstvenim centrima.

"Testiranje bi trebalo da može da se obavlja nazalno, a verujemo da bi rezultati mogli da budu gotovi već za nekoliko sati. To bi kasnije moglo da ide još brže, kako budemo nalazili interesentne za dalje razvijanje projekta", kaže Tanja Ćirković Veličković.
Foto: Depositphotos, bascuas2
Sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji, a tim doktorke Ćirković Veličković će do leta raditi na proizvodnji antigena.

"Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju, odnosno proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa", istakla je šefica tima Hemijskog fakulteta.

U projekat "Razvoj testova za detekciju kapsidnih proteina virusa SARS-CoV-2 u biološkim tečnostima pacijenata sa kovid 19" je, kako kaže naša sagovornica, uloženo 600.000 evra, jer se radi o 'izuzeno skupoj opremi', a finansiraju ga Fond za nauku Republike Srbije i Hemijski fakultet u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli: