Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, ovim namirnicama ćete ublažiti negativno dejstvo cigareta i započeti proces čišćenja organizma.

Izvor: hayat.ba

Sreda, 01.06.2022.

11:57

Namirnice koje čiste pluća od nikotina
Foto: Shutterstock/5 second Studio

Zelje

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u zelju.

Brokoli, karfiol i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodeti.

Zeleni čaj


Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost, pa organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidratacije. Ispijanje zelenog čaja koji je prepun antioksidanata je pouzdan način da isterate nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ako želite da se rešite ove nuspojave, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači organizma. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu sa jabukom i limunom ili je izredandajte u salati.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: