Istraživanje otkrilo nove komplikacije koje izaziva kovid: "Događa se kod starijih od 25 godina"

Stručnjaci engleskog medicinskog fakulteta Hull York ustvrdili su kako bi osobe koje su prebolele koronavirus mogle imati problema s pamćenjem. Tvrde da se funkcija pamćenja s vremenom može poboljšati, ali da bi oni s tekućim simptomima kovida mogli i dalje da imaju problema.

Izvor: vecernji.hr

Nedelja, 04.12.2022.

21:21

Istraživanje otkrilo nove komplikacije koje izaziva kovid:
Foto: Profimedia

Reč je o stanju poznatom kao "dugi kovid", a koje uključuje simptome poput glavobolje i teškog umora. Lekari su rekli da je opšte poznato da virus može da uzrokuje respiratorne probleme, ali da problemi s pamćenjem nisu toliko istraženi.

Stručnjaci su formirali onlajn anonimnu anketu koja je uključivala kviz pamćenja. Preko 5.400 ljudi učestvovalo je između decembra 2020. i jula 2021. godine, a oko 31 odsto je imao jednu infekciju koronavirusom tokom tog vremena. Utvrđeno je da na rezultate pamćenja utiče, između ostalog, i imaju li pojedinci još uvek simptome.

Naime, utvrđeno je da su osobe starije od 25 godina imale slabiju funkciju pamćenja. Rezultati pamćenja, navode stručnjaci, rasli su u razdoblju od 17 meseci nakon kovida. Međutim, oni s tekućim simptomima nastavili su da pokazuju ​​smanjenje rezultata.

"Iako je dobro poznato da kovid utiče na respiratorni sistem, manje je poznato da takođe može imati neurološke posljedice i uticati na kognitivne funkcije, poput pamćenja", navodi autorka studije dr Hajdi Baseler.

Studija je, naime, sprovedena u vreme kada su se širile varijante Alfa i Delta. Trenutno je rašireniji Omikron koji se pokazao blažim od svojih prethodnika.

"Studija pokazuje da kovid negativno utiče na radnu memoriju ili funkciju kratkoročne memorije, ali samo kod odraslih osoba starijih od 25 godina. Iako istraživanje sugeriše da se funkcija pamćenja može oporaviti tokom vremena, naša otkrića pokazuju da oni s tekućim simptomima mogu da nastave da imaju poteškoća s kratkoročnim pamćenjem", dodaje dr Baseler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli: