SZO: "Majmunske boginje nisu bolest gej populacije"

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano izjavio je danas da "majmunske boginje nisu bolest gej populacije", iako su oni najugroženija kategorija, kao i da zbog njih ne treba otkazivati masovne skupove kao što je Europrajd.

Izvor: Beta

Sreda, 17.08.2022.

10:26

Default images
Foto:Shutterstock/Halfpoint

On je za domaće medije rekao da je za sada pojava majmunskih boginja zabeležena u 92 zemlje, da ta bolest nije fatalna po život, ali da treba biti oprezan. Stano je rekao da je u proteklih nekoliko dana zabeleženo 34.000 slučajeva i da sada treba informisati građane šta su "majmunske boginje", kako se prenose, ali da to treba učiniti bez diskriminacije kategorija stanovništva.

"Trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa drugim muškarcima i oni čine preko 90 odsto zaraženih, ali treba da budemo obazrivi zato što ovo nije bolest gej populacije, jer bolest može da se prenese i produženim kontaktom koža na kožu sa nekim ko ima simptome, tako da svi mogu da se zaraze", rekao je Skano, ali i dodao da nisu svi u istom riziku jer stopa prenosa nije toliko velika.

Dodao je da je drugi faktor rizika prenosa veliki broj seksualnih partnera, tako da su deca najmanje ugrožena, ali su oni, kada se zaraze, veoma osetljivi.

"SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju, grupe koje su u opasnosti su oni koji su bili u kontaktu sa zarazom ili oni koji imaju veliki broj seksualnih partnera, ili zdravstveni radnici", rekao je Skano.

On smatra da ne treba otkazivati masovne skupove, pa ni Europrajd u Beogradu, već preporučuje organizatorima saradnju sa vlastima i zdravstvenim radnicima u cilju sprovodjenja preventivnih mera.

Kada je reč o koroni, Skano očekuje porast broja obolelih na jesen kada se očekuje i sezona gripa, kao i da je najvažnije da se što više stanovnika vakciniše sa prve dve doze vakcine, kao i promocija nošenja maske u zatvorenom i češće provetravanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli: