Danas IBM-ov prvenac slavi 39. rođendan: Da li se sećate svog prvog računara?

Prošlo je 39 godina od kada je američka kompanija IBM predstavila svoj prvi PC. Evo kako je sve počelo.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

18:30

Danas IBM-ov prvenac slavi 39. rođendan: Da li se sećate svog prvog računara?
Foto: EPA-EFE/IBM/HO

Na čelu grupe koja je razvijala računar bio je Bil Lou. Nisu hteli da se prodaje računar koji neće prihvatiti većina ljudi i bili su svesni toga da je pred njima dug
posao, piše na njihovom zvaničnom sajtu.

U timu je bilo 12 osoba koje su svakodnevno radile na razvoju hardvera i softvera. Suština njihove ideje je bila uvek ista. Kako je vreme odmicalo, uspeh je bio sve veći.

Iskustvo rada na ovom projektu ispričao je Dejv Bredli, koji je osmislio "korisničko okruženje", odnosno "user interface".

"Čitav mesec smo se sastajali ujutru kako bismo se dogovorili koje funkcije računar mora da ima. Popodne bismo donosili konačne odluke. Tako smo počeli da gradimo prototip koji je kasnije preuzela kompanija, tada malo poznata - Microsoft", prisetio se.

Cilj im je bio da sve bude jednostavno i da ne odstupaju od planiranog. Spomenuti tim je odlučio da pređe preko granica koje je IBM do tada postavio, prenosi portal Kliks.

U plesnoj dvorani hotela Waldorf Astoria u Njujorku, IBM je novinarima 12. avgusta 1981. godine predstavio prvi PC, koji je tada koštao 1.565 dolara. Tada je to bila velika inovacija - mogao je da se priključi na TV, da se koristi za video-igre i obrađivanje teksta.

Monitor je imao višebojnu projekciju slike, mogli ste da priključite štampač i imao je čitač disketa. Osim toga, imao je vrlo napredne tehničke karakteristike za to vreme. Tražnja je bila velika, a uticajni mediji poput Njujork Tajmsa ili Njuzvika, imali su samo reči hvale.

Da li se vi sećate ovog IBM-ovog prvenca? Koji je bio vaš prvi računar? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli: