Ruski hakeri ukrali više od 50 miliona lozinki

34 ruske hakerske grupe ukrale su najmanje 50 miliona lozinki tokom prvih sedam meseci 2022. uz pomoć malvera koji kradu informacije, kao što su RedLine i Racoon.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2022.

12:15

Ruski hakeri ukrali više od 50 miliona lozinki
Foto: ozrimoz / shutterstock.com

Ukradene lozinke su uglavnom lozinke Steam i Roblox naloga, lozinke za Amazon i PayPal naloge, ali i informacije o plaćanjima i kripto novčanicima.

Pored lozinki, ove grupe su ukrale 2,11 milijardi kolačića, 113.204 kripto novčanika i 103.150 platnih kartica. Grupama se rukovodi preko Telegrama.

Tržišna vrednost ukradenih podataka se procenjuje na oko 5,8 miliona dolara, navodi se u izveštaju Group-IB, firme za sajber-bezbednost sa sedištem u Singapuru.

Većina žrtava nalazi se u SAD, a slede Brazil, Indija, Nemačka, Indonezija, Filipini, Francuska, Turska, Vijetnam i Italija. Ukupno, više od 890.000 uređaja u 111 zemalja je zaraženo tokom navedenog vremenskog perioda.

Group-IB je saopštila da je nekoliko grupa učestvovalo u operaciji Classiscam.

Ove grupe, koje su aktivne na Telegramu i imaju oko 200 članova u proseku, su hijerarhijski ustrojene, i sastoje se od administratora i radnika, pri čemu su ovi drugi odgovorni za distribuciju malvera.

Do infekcija dolazi na lažnim veb sajtovima koji služe kao mamci a koji izgledaju kao sajtovi poznatih kompanija. Žrtve se na taj način namamljuju da preuzmu zlonamerne fajlove. Linkovi za takve veb sajtove su ugrađeni u YouTube video recenzije za popularne igre i lutrije na društvenim mrežama.

"Administratori obično daju radnicima RedLine i Racoon u zamenu za deo ukradenih podataka ili novca", saopštila je kompanija. "Neke grupe koriste tri malvera u isto vreme, dok druge imaju samo jedan."

Nakon uspešne infekcije, sajber kriminalci prodaju ukradene informacije na mračnom vebu.

Group-IB ističe ključnu ulogu koju Telegram igra u omogućavanju niza kriminalnih aktivnosti, uključujući i to da se koristi za najavu ažuriranja proizvoda, pružanje korisničke podrške i eksfiltraciju podataka sa kompromitovanih uređaja.

"Popularnost šema koje uključuju malvere koji kradu podatke može se objasniti niskom ulaznom barijerom", objašnjava Group-IB. "Početnici ne moraju da imaju napredno tehničko znanje jer je proces potpuno automatizovan i jedini zadatak radnika je da napravi fajl sa malverom u Telegram botu i usmeri saobraćaj na njega."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli: