Nedelja, 11.08.2002.

08:52

Dozvoljeno angazovanje 2 stranca u domacim ekipama (update)

Izvor: B92, www.kk-crvenazvezda.net

Default images
Direktorijum kosarkaske Juba lige doneo je odluku da domaci klubovi mogu da angazuju dva stranca za takmicenja u nacionalnom sampionatu. Takodje, doneta je odluka da od ove sezone, prve tri ekipe u prvenstvu sticu pravo igranja u Gudjer ligi.

"To je dobra odluka, koja ce nam omoguciti da se u Evropi takmicimo ravnopravno sa ostalim klubovima, jer sto bi mi bili izuzetak od Fibinog pravila«, rekao je predsednik Upravnog odbora Crvene zvezde, Zika Andjelkovic. On je dodao kako je mogucnost igranja u Good year ligi, ciji ce pobednik verovatno nastupati u Evroligi, veliki motiv za domace klubove:

"Na taj nacin otvara se mogucnost da dva nasa kluba igraju Evroligu. Kada se jos tome doda i cinjenica da tri tima idu u Uleb kup, onda se otvara mogucnost da nasi klubovi i u evropskim okvirima pokazu neki rezultat«, rekao je Andjelkovic.

U izjavi za B92 sportski direktor KK Partizan Dragan Todoric rekao je da ce odluka o stranim igracima negativno uticati na domaću košarku:

"Mislim da ce se ova odluka pokazati kao pogubna za jugoslovensku klupsku kosarku. Do sada nismo imali dobro iskustvo ni sa jednim stranim igracem. U ovom trenutku dolazak dva strana igraca bice katastrofalan. Neki veliki klubovi koji imaju visak finansijskih sredstava i koji nisu uspeli da realizuju svoje zelje u letnjem prelaznom roku na ovaj nacin pokusavaju da ostvare svoje ciljeve. U tom cilju su uspeli da nagovore uslovno receno manje klubove, koji nemaju apsolutno nikakav interes da imaju dva stranca i oni su danas glasali za ovu odluku. To su uspeli da urade putem prisile i pod pretnjama i nadam se da ce predsednistvo kosarkaskog saveza Jugoslavije, koje treba da stavi tacku na ovaj slucaj, odnosno da odobri ili ne, biti katalizator izmedju zelja pojedinih klubova i onoga sto je u interesu jugoslovenske kosarke. Nadam se da ce KSJ doneti jedinu ispravnu odluku, odnosno da nece dozvoliti igranje dva strana igraca u nasoj ligi", rekao je Todoric. Vec po izjavama predsednika UO KK Crvena zvezda Zike Andjelkovica i sportskog direktora Partizana Dragana Todorica jasno je ko je sta zahtevao i trazio na direktorijumu Yuba lige.

Kako B92 saznaje tokom sastanka vodjena je zucna rasprava izmedju klubova o angazovanju stranih igraca. Protiv predloga KK Crvena zvezda (za angazovanje stranaca) glasali su: Partizan, Hemofarm, Vojvodina, Sloga i Vojvodina. Ostali klubovi Yuba lige, podrzali su crveno-bele,tako da je predlog u angazovanju 2 stranca prosao sa 7:5 u glasovima.

Sastanku je prethodilo i pismo KK Partizan koje je upuceno na adresu direktorijuma, a koje je sadrzalo 4 tacke protiv angazovanja 2 strana igraca. Cela prica mogla bi da se sazme u nekoliko recenica - Stranci do sada nisu podigli kvalitet i interes kosarke u Yu, a nasi klubovi su postizali najbolje rezultate u vremenima kada liga nije imala ni jednog stranca.

Medjutim, dobri poznavaoci kosarkaskih prilika smatraju da bi KSJ neprihvatanjem odluka direktorijuma, nacinio presedan, tacnije po prvi put bi doneo odluku u suprotnosti sa odlukama koje su doneli klubovi na direktorijumu Yuba lige.

Jedno je sigurno - pitanje stranaca u jugoslovenskoj kosarci "podizace prasinu" i u narednim danima, pogotovo ako se zna da postoji veoma veliki broj pristalica i jednog i drugog stava o pravcu u kome bi trebalo da ide jugoslovenska kosarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: