Petak, 09.08.2002.

11:20

Sud u Decanima bespravno oduzima manastirsku zemlju

Izvor: B92

Default images

Nakon devet uzastopnih zasedanja opstinski sud u Decanima, pod predsednistvom sudije Haki Baljaja, ponistio je u petak, 2. avgusta 2002. godine, odluku Vlade Republike Srbije iz 1997 god. kojom se manastiru Visoki Decani vraca deo zemlje, koja je bespravno i bez naknade nacionalizovana 1946 godine. Rec je o dve zemljisne parcele, od ukupno 23.45 hektara, u neposrednoj blizini manastira koje su zajedno sa jos 700 hektara manastirskog imanja bespravno nacionalizovani. Manastir je konacno 1997 godine uspeo od Vlade Republike Srbije da dobije natrag ove dve parcele zajedno sa nepokretnim objektima koji se na njima nalaze. Nakon rata nove albanske opstinske vlasti odmah su osporile odluku Vlade Republike Srbije i trazile sve moguce nacine da oduzmu zemlju od manastira.
Manastir Visoki Decani trazice zastitu od UNMIK-a zbog otvorene institucionalne represije koja se sprovodi nad ovom poslednjom srpskom enklavom u opstini Decani. Opsirnije o svemu u Temi dana B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: