Sreda, 07.08.2002.

14:53

Vrhovni sud za ocenu ustavnosti pravosudnih zakona

Izvor: Beta

Default images

Vrhovni sud Srbije pokrenuce pred Ustavnim sudom Srbije postupak za ocenu ustavnosti nedavnih izmena i dopuna seta pravosudnih zakona, posto smatra da je njima ugrozen ustavni princip podele vlasti, odnosno Ustavom zagarantovana samostalnost i nezavisnost rada sudova. U saopstenju sa sednice, odrzane 5. avgusta, Vrhovni sud najavio je da ce predloziti Ustavnom sudu Srbije da usvoji privremenu meru zabrane primene izmenjenih zakonskih odredbi do konacne odluke o njihovoj ustavnosti. Vrhovni sud demantovao je izjavu srpskog ministra pravde Vladana Batica, da su izmene zakona obavljene na predlog i uz saglasnost pravosudja. "To je ucinjeno mimo znanja i ucesca ne samo nosilaca pravosudnih funkcija, vec i Drustva sudija i Visokog pravosudnog saveta", navodi se u saopstenju suda.

Vrhovni sud zakljucio je da izuzimanje postupka izbora predsednika sudova iz nadleznosti Visokog pravosudnog saveta i omogucavanje izbora sudija mimo predloga tog tela, predvidjeno izmenjenim zakonom, vodi ponovnom uspostavljanju mogucnosti uticaja izvrsne vlasti ogranicenjem samostalnog i nezavisnog sudovanja. Kao "teske posledice" izmena i dopuna pravosudnih zakona, Vrhovni sud naveo je da su predsednici sudova onemoguceni da kao sudije postupaju u mnogim predmetima opste nadleznosti koji su im godinama dodeljivani i u kojima su ostvarivali i veci ucinak od propisanih sudijskih normi, te da bi zato efikasan rad suda u tim predmetima zahtevao hitan izbor oko 200 novih sudija. Vrhovni sud protestovao je i zbog toga sto su predsednici sudova liseni mogucnosti da rade i po predmetima u kojima je njihovo postupanje propisano odredbama zakona o saradnji sa Haskim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: