Utorak, 06.08.2002.

14:49

Rezultati izbora najkasnije do 3. oktobra

Izvor: B92

Default images

Republicka izborna komisija ce rezultate izbora za predsednika Srbije, zakazanih za 29. septembar, objaviti najkasnije do 3. oktobra, navodi se u objavljenoj "Zbirci propisa o izboru predsednika Republike". Predizborna tisina, koja podrazumeva zabranu izborne propagande, trajace od 26. septembra u 24 sata do zatvaranja birackih mesta, 29. septembra u 20 sati. Kandidature za predsednika Srbije mogu se predati do 8. septembra u 20 sati, nakon cega bi lista kandidata trebalo da bude utvrdjena do 13. septembra. Rok za objavljivanje konacnog broja biraca je 26. septembar.

Republicka izborna komisija jos nije razmatrala pitanje kako ce glasati Srbi na Kosovu i raseljena lica u Srbiji, rekla je u utorak novinarima sekretar komisije Ljiljana Santic. “O tome se razmislja i vec je napravljena posebna radna grupa koja ce o tome da izvesti komisije”, rekla je Ljiljana Santic i dodala da ce izbori biti na onim birackim mestima na kojima postoje biracki spiskovi.

"Jos uvek traje rok za sastavljanje birackih spiskova. Sto se tice raseljenih lica, postoji uputstvo Ministarstva pravde, odnosno Ministarstva za lokalnu samoupravu da se raseljena lica upisuju u biracki spisak prema mestu boravka. Raseljena lica su bila ukljucena 2000. godine i bice ukljucena i sada", rekla je Santic. 

Govoreci o biracima sa Kosova, sociolog Slobodan Antonic upozorio je na konferenciji za novinare Centra za liberalne i demokratske studije da bi upravo oni mogli da posluze za manipulisanje na predstojecim izborima, pogotovo ako bude drugog kruga. "Poznat je slucaj koji se desio 2000. godine kada je Savezna izborna komisija donela odluku da se celokupno Kosovo brise iz birackog spiska, odnosno da ne bude sastavni deo birackog tela Srbije. Sada se moze desiti sledeca stvar – da Republicka izborna komisija, ukoliko pobedi Miroljub Labus, a ne bude ispunjen uslov od 50 odsto izlaznosti, uradi to isto – smanji biracko telo i time dobije neophodnu izlaznost. S druge strane, ukoliko Kostunica pobedi, onda komisija ima mogucnost da ostavi Kosovo u birackom telu da bi se islo na ponovljene izbore. Situacija bi bila kao 1997. godine, da se bira dok se ne izabere predsednik cime Srbija ulazi u drugu vrstu politicke agonije", kaze Antonic. Antonic je takodje ocenio da u Republickoj izbornoj komisiji uglavnom sede ljudi "bliski Zoranu Djindjicu" i zalozio se da se pre zvanicne prijave kandidata rascisti pitanje glasaca na Kosovu.

Na opaske novinara da biraci u Srbiji nisu dovoljno politicki zreli, Vladimir Cvetkovic i Mirjana Vasovic su na istoj konferenciji za stampu ocenili da to nije tacno: "Dovoljno je politicka scena u Srbiji, sta god ko o njoj mislio, zrela, gradjani su dovoljno zreli da pronadju i prepoznaju svoj interes". Cvetkovic i Vasovic su ocenili da je fama o politickoj nepismenosti glasackog tela u Srbiji delo nevladinih organizacija koje su uzimale donacije za edukovanje navodno nezrelih biraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: