Četvrtak, 01.08.2002.

14:12

Do kraja godine inflacija 15-18 odsto

Izvor: Beta

Default images

Inflacija u Srbiji do kraja godine mogla bi biti izmedju 15 i 18 odsto, sto je ispod planiranih 20 odsto, ocenila je u cetvrtak saradnica beogradskog Instituta za trzisna istrazivanja Vladana Hamovic. Posle poskupljenja struje, treba ocekivati od septembra porast cena komunalnih usluga i sezonski rast cena poljoprivrednih proizvoda, rekla je Hamovic na prezentaciji julskog biltena IZIT-a "Privredna kretanja". Ona je navela da u prvom polugodju rast cena iznosi 4,4 odsto, ali da pritisak na cene raste, tako da 87,2 odsto anketiranih proizvodjaca najavljuje rast cena zbog povecanja cene struje u proseku za osam odsto.

Saradnik IZIT-a Sasa Djogovic rekao je da je prosecna neto zarada zaposlenih u junu bila 8.993 ili 148 evra, a prosecna penzija 6.193 dinara ili 102 evra. "Realna kupovna snaga povecana je u odnosu na prethodni mesec za 3,8 odsto za zaposlene i 2,9 odsto za penzionere, ali kupovna moc stanovnistva je i dalje relativno niska i neophodne su dopunske aktivnosti ili primanja za pokrice troskova standardne korpe hrane i pica", rekao je Djogovic. Saradnik IZIT-a Tomislav Milisavljevic ocenio je da se ukupni privredni ambijent poslednjih meseci nije bitnije promenio i da je najvazniji ogranicavajuci faktor nedostatak finansijskih sredstava za tekucu reprodukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: