Nedelja, 17.06.2001.

14:57

MILUTINOVIC: STA JE TU JE, IZ OVE KOZE SE NE MOZE

Izvor: B92

Default images
Predsednik Srbije Milan Milutinovic izjavio je da se ne plasi mogucnosti da bude izrucen Haskom tribunalu, i da se ne oseca krivim povodom optuznice koju je taj sud protiv njega, kako je rekao, “formalisticki” podigao 1999. godine.

“Ja licno nemam strah, ne osecam se, da tako kazem, krivim, i mislim da je to greska, ali dobro, sta je tu je, iz ove koze se ne moze iskociti”, rekao je Milutinovic u emisiji "Nije srpski cutati" BK Televizije.

Milutinovic je rekao da je optuznica za zlocine na Kosovu protiv njega podignuta "vrlo neargumentovano, nezasnovano, po meni formalisticki, ali sta da se radi”. “Tamo u optuznici pored biografije, naredjan je jedan broj sela za koja ja ne znam ni gde se nalaze. Sustina je u tome da to sto se dogadjalo u tom momentu ja nisam apsolutno bio u toku, jer bilo je precih poslova: trebalo je organizovati zemlju za civilnu odbranu, trebalo je organizovati snabdevanje, struju i sve ostalo sto je Vlada radila uz moju podrsku i pomoc", rekao je Milutinovic, prenosi Radio B92. Milan Milutinovic je istakao da je optuznica podignuta formalistiki, i da je neko drugi bio predsednik Srbije u to vreme, da bi taj bio i optuzen. Na pitanje o Biljani Plavsic, koja se dobrovoljno predala Haskom tribunalu, Milutinovic je ocenio da je "to druga prica".

Upitan da prokomentarise optuznicu povodom izdavanja diplomatskih pasosa, a narocito pasosa Marku Milosevicu, Milutinovic je rekao: “Znate sta, to su stvari, kako da vam kazem, nije da se ne vredi na njih osvrtati, naravno, bilo bi sa moje strane krajnje, onako, neljudski da kazem da me to ne zenira, naravno. Medjutim, to oko izdavanja pasosa ja nemam nikakve veze, gde jedan ministar spoljnih poslova sada brine o diplomatskim pasosima i tako dalje, a u ovom konkretnom slucaju jedan pasos je izdat kad je on bio sin predsednika Srbije, a drugi je izdat kad je bio sin predsednika Jugoslavije. Prema tome, prvi pasos mu nije vazio samim tim kad mu je izdat drugi. Naravno, to je izdavalo pasosko odeljenje, oni vode racuna i oni imaju kartoteku o tome. I naravno, nasi diplomatski pasosi, kao i svi diplomatski pasosi vaze uz diplomatsku vizu koja se daje na tri meseca”.

Povodom zamerki koje mu se upucuju zbog toga sto nije doneo odluku o amnestiji Slobodana Milosevica, Milutinovic je naglasio da to nije u ustavnoj nadleznosti predsednika Srbije. “Ministar pravde je taj koji moze da obustavi istrazni postupak protiv odredjenog lica, dok predsednik Srbije, po Ustavu, moze nekoga da amnestira tek na kraju, po okoncanju sudskog postupka”, rekao je Milutinovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: