Ludak

Nadimak ovog ekscentričnog argentinskog trenera možda zvuči preteran, ali on definitivno najbolje opisuje njegovu strast, posvećenost i poimanje najvažnije sporedne stvari na svetu.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 15.07.2020.

09:00

Ludak
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Priča o Marselu Bijelsi verovatno dolazi u pravom trenutku, pošto ekipa Lidsa, koju on predvodi sa klupe, u četvrtak ima priliku da overi plasman u Premijer ligu.

Naime, ovaj klub je prvi na tabeli Čempionšipa i za prelazak u elitni rang engleskog fudbala biće im potrebna jedna pobeda u poslednja tri kola.

Lids junajted u Premijeršipu nije igrao od sezone 2003/04, a pamti se naravno i čuveni tim sa početka ovog milenijuma koji je imao zapaženu ulogu i u Evropi, ne samo u domaćem prvenstvu.

Ali, vratimo se opet na čoveka kome je ovaj tekst posvećen i koji je glavni krivac za novi preporod tima sa Elan Rouda.

On je "El Loco" iliti "Ludak".
EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS
Profesionalna trenerska karijera Marsela Bijelse počinje u Njuels Old Bojsima, koji je široj javnosti poznat po počecima Lionela Mesija, šestrostrukog osvajača "Zlatne lopte".

Inače, Bijelsa je i igračku karijeru počeo u ovom klubu, u koji je stigao sa samo 15 godina. Još uvek maloletan, on je odlučio da ode od kuće i živi u trening centru.

Ipak, ta karijera je kratko trajala, a kopačke je "okačio o klin" sa samo 25 godina.

Što se tiče njegovog prvog, ali i jedinog mandata u klubu iz Rosarija, on je bio i te kako uspešan.

Tu je proveo doduše samo dve sezone, međutim, to je bilo dovoljno da tim osvoji jednu Aperturu i jednu Klausuru, ali i vicešampionsku titulu u Kopa Libertadoresu.

Sjajan početak, nema šta.
Photo by Luciano Bisbal/Getty Images
Koliko je to bio zapravo veliki rezultat govori činjenica da su čelni ljudi kluba odlučili da stadion, kapaciteta 42.000 mesta, 2009. godine nazovu "Marselo Bijelsa". Kakva čast.

Bijelsa je upravo u tom periodu stekao reputaciju ekscentričnog, ali i taktički obučenog stručnjaka.

Zanimljiva je i anegdota iz tog perioda, neposredno nakon poraza od San Lorenca u finalu Kopa Libertadoresa rezultatom 6:0.

Te noći su se pred Bijelsovim domom pojavila grupa od dvadesetak "ultrasa", tražeći da izađe pred njih.

Izašao je, ali sa bombom u ruci. "Ako ne odete, aktiviraću je", odbrusio je Bijelsa tada.

Nakon tog incidenta Bijelsa je zapravo dobio nadimak "Ludak".
Photo by Bongarts/Getty Images
Epizoda u matičnim Njuels Old Bojsima bila je gotova 1992. Od tada je vodio meksičke klubove, Atlas i Ameriku, jednu sezonu i Velez u domovini.

Ta 1998. je bila burna za njega. Osvojio je Klausuru sa timom iz Sarsfilda, otišao u Espanjol, gde je proveo samo nekoliko meseci, da bi mu krajem godine ukazana velika čast – preuzimanje reprezentacije Argentine.

Sa "gaučosima" je bio vicešampion Južne Amerike 2004, a iste godine je i osvojio Olimpijske igre u Atini.

Ipak, napustio je klupu nacionalnog tima nakon zlata.

Tada ulazi u fazu, rekli bismo, teorijskog proučavanja fudbala.

Bijelsa je nakon odlaska sa klupe Argentine, tri meseca živeo u manastiru sa monasima, bez telefona i televizije, razmišljajući o nekim svojim odlukama, postupcima, greškama – pitajući se da li je sa reprezentacijom mogao da osvoji nešto više od Olimpijskih igara.

Ubrzo posle toga, povukao se na svoju farmu, gde je tri godine živeo u potpunoj anonimnosti. Iako udaljen od terena i reflektora velikih stadiona, nastavio je da proučava igru.

Izgradio je jedan stil igre, koji je od uslovno rečeno prosečne ekipe Atletik Bilbaa, stvorio mašineriju.

Iako su ostali bez trofeja, mnogi će pamiti čuvenu sezonu 2011/12. Baskijaca u kojoj su igrali finala Kupa Kralja i Lige Evrope.
EPA/MIGUEL TONA
Da nije samo običan trener, koji se bavi samo igračima i stvarima na terenu, pokazuje i način na koji je napustio "San Mames".

Argentinac je otišao iz kluba zbog sukoba sa građevinskim radnicima, koji su rekonstruisali trening centar, ali su probili rokove, bar po rečima Bijelse.

Sam klub je to opovrgnuo i distancirao se od izjava svog trenera. Ličnost kao što je Bijelsa, to nije mogla da istrpi. Razlaz je bio neminovan.

Bijelsa je godinu dana odmorio, pa još toliko vodio Olimpik iz Marseja, ali nije išlo.

Tada je došlo do još jedne bizarne priče, koja opravdava nadimak ovog trenera.

Bijelsa je potpisao za Lacio u leto 2016. godine, ali je na mestu šefa stručnog štaba proveo samo dva dana!

Tvrdio je da su uslovi koji stoje u ugovoru promenjeni, transfer budžet smanjen, a vreme previđeno da provede sa igračima pre početka priprema minimalne.

"S obzirom na to da pripreme počinju za tri dana ja ne mogu da donesem nijednu drugu odluku sem ostavke. Kao što sam vam rekao za moj stil rada neophodno mi je vreme sa igračima, a ja to nisam dobio od vas", objasnio je Bijelsa tada.

Naredne godine se nije dugo zadržao ni u Lilu, da bi u leto 2018. preuzeo Lids. Cilj koji je postavljen tada, sada je nadohvat ruke.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Mnogi veruju da Bijelsa poseduje više video-materijala od bilo kog drugog sportskog radnika na svetu.

Zanimljiva je i priča iz 1997. kada mu se Velez obratio za pomoć, a Bijelsa je na razgovor na posao stigao sa 50 kaseta kako bi se osvrnuo na svoja zapažanja.

Još neverovatnija je priča je sa razgovora sa čelnicima Lidsa. Vlasnici engleskog kluba ostali su šokirani kada im je Bijelsa otkrio da je pre pregovora odgledao svaku utakmicu "belih" iz prethodne sezone.

On tu nije stao, nego je nastavio i sa "popisom" svih formacija koje su koristili Lidsovi protivnici na svih 46 mečeva.

Njegovi treninzi važe za najteže u svetu fudbala, kada se posmatra intenzitet, detalji, vežbe tehnike, taktike...

Uprkos tome, mnogi bivši i sadašnji igrači poprilično su vezani za Bijelsu.

Gabrijel Batistuta, Marusijo Poćetino, Benžamen mendi, Ajmerik Laport, Dijego Simeone – svi oni navode uticaj Bijelse na njihovo shvatanje i poimanje fudbala. Iako potiče iz bogate porodice, Bijelsa je oduvek bio skroman.

Ovaj 64-godišnjak, jedan od najplaćenijih trenera na Ostrvu, živi u jednosobnom stanu iznad jednog mini-marketa, sa minimalnom imovinom.

Svakog dana pešaka ide na treninge, a u javnosti se pojavljuje gotovo uvek u opuštenoj, trenerka varijanti.

Pročitajte još Revolucionar bez trofeja

Ustvari, pitanje je da li je ikada i viđen u nečemu što nije oprema Lidsa.

Čuvena je i slika sa proslave 100-godišnjice kluba, kada je fotografisan u trenerci na gala večeri. Iako još uvek nema trofej u Evropi, svuda gde je radio, Bijelsa je ostavio trag.

A, čini se da nema boljeg mesta za prvenac od Lidsa.

No, prvo da se uđe u Premijer ligu...

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli: