Opstati ili nestati

Kao đaci u školi ili student na fakultetu, tako će i Partizan protiv AEK-a iz Larnake biti na popravnom ispitu, u jednom od poslednjih rokova koji mu je preostao.

Izvor: SS

Četvrtak, 11.08.2022.

08:00

Opstati ili nestati
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ

U prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope crno-beli su pre sedam dana na Kipru poraženi rezultatom 2:1, ispustivši prednost koju su imali još od 18. minuta golom Kvinsija Meniga.

Potom su primili dva veoma jeftina gola posle kornera i “drugih lopti”, pa će u revanšu u Humskoj (četvrtak, 21.00) imati težak zadatak da ostvare trijumf sa dva gola razlike, budući da gol u gostima više ne važi.

U međuvremenu nije bilo planirane utakmice Mozzartbet Superlige Srbije, pa je trener Ilija Stolica dobio upravo ono za čime je vapio nakon prethodnih neuspeha – vreme za uigravanje.

Podsetimo, Partizan ne zna za pobedu na četiri poslednja meča, a na poslednja dva vezao je dva poraza (Novi Pazar i AEK).
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Upravo u ta dva susreta Partizan je vidno loše odigrao u drugom poluvremenu, prevashodno jer je ostajao “bez daha”, pa se više od bilo kakve neuigranosti nameće kao glavni problem loša kondiciona sprema igrača.

Isti oni igrači koji su prošle sezone imali dvocifren broj kilometara u nogama na svakoj utakmici, sada već posle 45 minuta ozbiljno padaju fizički, a to se manifestuje kroz igru i, na kraju, očajne rezultate.

Susret na Kipru je slika i prilika toga, jer dok je bilo početne energije Partizan je zaista dobro delovao i pritiskao rivala, ali to nije potrajalo više od 20-25 minuta.

Recimo da je visoka vlažnost u Larnaki mogla da utiče na to, pa će duel u rashlađenom Beogradu ove večeri biti idealna prilika da se popravi utisak. Partizanu za prolaz neće biti dovoljna pobeda od 1:0 ili 2:1, već će tako samo uspeti da obezbedi eventualne produžetke.

A reći da je trenutni Partizan bolji od bilo kog evropskog rivala za dva gola, čist je mazohizam.

Šta očekivati od navijača?

Neki bi rekli da bi pred domaćim pristalicama takav poduhvat morao da bude lak i realan, ali je veliko pitanje kakva će atmosfera biti u Humskoj.

Od početka sezone poslata su “poslednja upozorenja” prema upravi kluba i od tada traje crni rezultatski niz, pa je protiv AEK-a najavljen još snažniji protest.

Istina, Partizan je do sada u sezoni odigrao samo jednu utakmicu na svom terenu i to baš protiv TSC-a kada je osvanuo transparent upućen Miloradu Vučeliću, Milošu Vazuri i Ivici Ilievu, koji je neki dan posle toga dao ostavku.

Igrači su pozvali navijače na bezrezervnu podršku u pokušaju novog preokreta, ali šta im drugi i preostaje, kad već i sami deluju potpuno poljuljano i na polju samopouzdanja razbijeno.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Ilija Stolica veruje da je uspeo da "posloži kockice", iako je to moralo da se desi mnogo pre 11. avgusta.

Šta više, njegova izjava da bi "baš od sledećeg meča moglo da ih krene", toliko puta je do sada izgovorena u prazno da bi mogla da se svrsta u rubriku "tvoje reči zvuče poznato".

"Da li bi u slučaju poraza bio kraj sezone? Smatram da je to daleko od istine. Priče o domaćem prvenstvu moramo sada malo da odvojimo, jer je ovo utakmica u Evropi. Titula se očekuje pet godina i moramo da se pripremimo za nju na pravi način. Ko god bude ovde sedeo i rukovodio, potrebno je vreme. Ništa ne može da se uradi preko noći, iako smo mi navikli na to. Na ovom nivou to nije moguće. I prošle sezone smo igrali Ligu konferencija, tako da se ne slažem da je to nazadovanje. Imamo priliku da preokrenemo stvari i duboko verujem da će to od sutra biti tako", rekao je Stolica na konferenciji za medije.

Partizan na prekretnici

Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Sve ovo navodi da je Partizan na prekretnici, što nije nikakvo otkrivanje “tople vode”. Eventualni neuspeh znači bi totalni krah kluba na svim nivoima i to svima stoji u podsvesti.

Premda se Stolica ni sa tom konstatacijom novinara nije složio, najavivši da Liga konferencija uopšte nije tako loša kao što izgleda, više od razlike u takmičenjima bolelo bi saznanje da Partizan nije mogao da preskoči objektivno slabijeg od sebe.

I baš iz tog razloga, vrlo dobro zna da bi ovaj prvi evropski meč u Humskoj mogao za njega da bude i poslednji.

Svima mač stoji nad glavom, a sami će na "zelenom tepihu" pokazati da li im je ona među oblacima ili će završiti u prašini, odvojena od trupa.

Vremena je bilo i previše, a popravnog više nema.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli: