Nikola Jokić: Srbin koji menja pravila

Priča kako je Nikola Jokić promenio stanje u NBA ligi i vratio u modu poziciju centra.

Izvor: SN

Četvrtak, 13.05.2021.

11:00

Nikola Jokić: Srbin koji menja pravila
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Carlson

"NBA još nije videla centra poput Jokića", piše nemački nedeljnik Cajt u portretu srpskog košarkaša.

Kad se Nikola Jokić 2015. prvi put pojavio na treningu Denver Nagetsa, znalo se za njegovu ljubav prema ćevapima i koka-koli.

Kondicioni trener je bio van sebe, piše ugledni nemački nedeljnik Cajt.

"Šest godina kasnije, Nikola Jokić je veliki favorit za titulu najvrednijeg igrača NBA, lige koja će ubuduće više morati da se prilagođava njemu nego on njoj", navodi list u tekstu "Srbin koji menja pravila". Mnogo šta se promenilo, piše Cajt, danas Jokić makar izgleda kao profesionalni sportista.

"Ali ako ga postavite pored Janisa Adentokumba, koji je bio MVP u prethodne dve sezone, teško je poverovati da se njih dvojica bave istim sportom. Adentokumbu trebaju tri koraka od centra do koša i mogao bi da, umesto na terenu, bude na snimanju nekog Marvelovog filma, a Jokić pre izgleda kao neko ko sa kesom čipsa leškari pred televizorom", piše novinar Cajta Tamo Blomberg.

"Kad sprinta po terenu, Jokić izgleda smotano. Kad šutira, niste sigurni da li je uopšte skočio jer između đonova i parketa jedva može da stane list papira", nastavlja se u tekstu.

"Drugi se možda brže kreću po terenu, ali je u glavi Jokić uvek korak ispred. Odigra pas tamo gde njegovi saigrači još nisu, ali će biti u sledećem trenu. Dodaje u pravcu u kojem ne gleda, kroz noge protivnika ili iza leđa", piše Cajt.

"Da bi dominirao u ovom svetu, gde košarkaši zakucavaju preko automobila i saigrača, on mora da igra drukčije nego što je uobičajeno" Novinar Timo Blomberg nastavlja sa hvalospevima:

"NBA još nije videla centra poput Jokića koji uglavnom sam organizuje igru i tokom utakmice, ponekad i tokom istog napada, preuzima razne uloge u ofanzivi. On je igrač kakvog nikad nije bilo, ali koji dolazi iz duge košarkaške tradicije. Uspešna priča Nikole Jokića bazira se na filozofiji čiji koreni nisu u SAD nego u bivšoj Jugoslaviji."

"U novoj postojbini pod Stenovitim planinama zovu ga Džoker, što odgovara i njegovom prezimenu i njegovoj igri. Moglo bi se reći da Jokić u NBA igra po svojim pravilima, umesto da sledi ona tradicionalne američke košarke. On je simbol neočekivanog, akcije koja hvata protivnika na krivoj nozi", piše u tekstu.

Dodaje se da Jokić u poslednje vreme sve više radi ono što se u SAD očekuje od superzvezda – praktično sam rešava utakmice.

Na kraju teksta u nedeljniku Cajt se analiziraju i promene u američkoj košarci, gde se sve više traže mnogostrani igrači, a klasične pozicije na terenu se razvodnjavaju.

"Taj proces nije započeo Jokić, ali ga je verovatno ubrzao. Dok je Jokić pak već napravio konačni korak u tom pravcu i sada se perfektno snalazi u američkoj košarci, ostatku lige će trebati još vremena da se prilagodi centru Denver Nagetsa. NBA liga narednih godina je baš mesto za Jokića, više nego ikad."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli: