"Jedinica" Jugoslavije za B92.net: Maradoni sam odbranio penal, uzeo 100 dolara i čuvam ih

Tomislav Ivković, čuveni golman reprezentacije Jugoslavije, eksluzivno za B92.net govorio je o odlasku jednog od najvećih ikada – Dijegu Armandu Maradoni.

Izvor: MS

Sreda, 25.11.2020.

19:55

Default images

Nekada sjajnom čuvaru mreže zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde je baš Maradona obeležio karijeru – odbranio mu je dva puta penala i tako ušao u istoriju kao jedini kome je to pošlo za rukom.

Ivković nam se javio iz Zagreba, odmah posle utakmice između Dugopolja i Intera iz Zaprešića, čiji je trener.

"Tužan sam što je prebrzo otišao", počeo je Ivković telefonski razgovor za B92.net.

"Otišao je u kratkom roku, nekoliko dana posle operacije. Mislili smo biće sve u redu, ali se ispostavilo da nije. Svi znamo kakav je život vodio i doveo sebe u situaciju da ode rano. Krivo mi je", dodao je.
EPA/STR
Ivković je izneo da je Maradona pravi primer za današnju omladinu sa više aspekata.

"Sam je odlučio, žao mi je. Sa fudbalske strane, može da bude uzor, ali i kako mladi ne smeju da se ponašaju, kao profesionalci, ali i kao ljudi. Svaka čast kako je Dijego od sirotinjske porodice postigao sve to, ali je i malo pokvario ponašanjem van terena", podsetio je Ivković na poznate poteze "El Pibea" van terena.

Ivković je "vezan" za Maradonu. Još od omladinskog Svetskog prvensva u Japanu davne 1979. godine kada su se "upoznali", a onda i u čuvenim utakmicama Sportinga iz Lisabona i Napolija 1989, kao godinu dana kasnije Jugoslavije i Argentine u Firenci na SP.

"Ostaje u istoriji da sam mu jedini odbranio dva penala, ali oba puta je on prošao dalje. Čuvena je priča u Napulju. Bio sam sa Sportingom i igrali smo penale. Kladio sam se sa Dijegom u 100 dolara da mi neće dati gol. Dao mi ih je, uz dres, evo i dalje ih čuvam u mojim knjigama uspomena", otkriva Ivković sjajanu priču. A Firenca? Četvrtfinale Mundijala i penal rulet je stao na stranu Argentine ispred Jugoslavije, iako je Ivković opet bio uspešniji od Maradone.

"Tada me je novinar pitao 'Šta će biti ako budu opet penali?'. Odgovorio sam mu da ću mu opet odbraniti, na šta mi novinar rekao da sam lud. Može opklada opet, ali da ode kod Maradone. Novinar je otišao, ali Dijego nije želeo jer je hteo da se skoncentriše na utakmicu", prisetio se Ivković.

I, opet penali?

"Nije imao snage opet da me gleda. Rekao sam mu 'Znam gde ćeš da šutiraš i gde ide lopta'. Cimnuo sam ga i opet odbranio. Praktično mi je dodao loptu", zaključio je Ivković.

Argentina je tada izgubila finale od Zapadne Nemačke 1:0, što je bio svojevrsni revanš Maradoni i drugovima za finale u Meksiku četiri godine ranije.

A Jugoslavija opet nije imala sreće. Sa verovatno najjačim timom u istoriji...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Dobrodošli!

B92.tv – sve na dohvat ruke

Otkrijte svet televizije koja prati korak sa vremenom - predstavljamo vam potpuno redizajnirani portal B92.tv.

0:00

12.3.2024.

7 d

Podeli: