"Srpski Modrić" za B92.net: Srbija trenutno ispred Engleske

London. Kolevka fudbala i kraljevstvo koje može da se podiči najboljom i najinteresantnijom ligom na svetu.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Četvrtak, 22.10.2020.

10:41

Foto: Privatna arhiva

U tom gradu Srbija ima asove kao što su Luka Milivojević (kapiten Kristal Palasa) i Aleksandra Mitrovića (najboljeg igrača i strelca Fulama), a u Premijer ligi još samo Nemanju Matića (Mančester junajted) i Branislava Ivanovića (VBA).

Ipak, u kolevci raste još jedan srpski biser koji je privukao pažnju cele Engleske i mogao bi da predstavlja snagu "Orlova" u budućnosti.

U pitanju je Goran Babić, kapiten juniorskog tima Sautemptona, omladinske škole koja je "odgajila" Gereta Bejla, Alana Širera, Tea Volkota, Meta Le Tisijea...

Babić ima 17 godina i od uglednog lista Gardijan označen je među 20 najtalentovanijih mladih fudbalera na Ostrvu (U18). Zato smo hteli da otkrijemo kakav dragulj raste u srcu Engleske i zvali smo Babića...

"Očekivao sam da budem na toj listi", uz osmeh počinje priču Babić za B92.net, bez lažne skromnosti, ali ne i sa dozom nadobudnosti.

"Čast je biti u toj grupi, ali i obaveza da radim još bolje. Mislim da sam zaslužio da se nađem tu", dodaje on.

Sa fudbalom od treće godine

Photo by Charles McQuillan/Getty Images
Kako je sve počelo? Goran je dete Srbina Željka i majke Nadice iz (današnje) Severne Makedonije, a rođen je u Londonu.

"Već sa tri godine sa počeo da igram fudbal sa tatom u parku. Sa četiri godine sam se upisao u školu fudbala, da bih sa oko šest godina primećen od skauta Brentforda. Videli su me na utakmici u kojoj sam ušao na poluvremenu pri rezultatu 1:1 i kasnije dao pet golova", pojasnio je svoje prve fudbalske korake.

Sa 12 godina je napustio Brentford, čija se škola tada raspustila, i bio na probama u Arsenalu, Mančester sitiju i Vest Hemu. Međutim, izabrao je drugu sredinu.

"Sautemptom mi se najviše svideo. Nudili su mi ostanak i drugi, ali je izabrao ovaj klub", objasnio je Babić.

"Srpski Luka Modrić"

Foto: Privatna arhiva
Babića već sada upoređuju koga već sada upoređuju sa kapitenom prvog tima "svetaca" i reprezentativcem Engleske Džejmsom Vord-Prauzom.

"Valjda zato što obojica dobro izvodimo prekide i slobodne udarce. Ipak, nemamo neku sličnost", zastao je Babić, a onda smo ga isforsirali da kaže na koga podseća.

"Paaa... Ne bih da se 'uzdižem'. Možda Inijesta", rekao je Babić, a onda smo izvukli i još jednu "začkoljicu".

"Kažu mi da podsećam na Luku Modrića. Njega baš volim", otkrio je Babić, iako isprva nije imao nameru.

Između Engleske i Srbije

Dva puta je bio na okupljanju reprezentacije Srbije i planira da se pojavi sledećeg meseca u Staroj Pazovi.

"Pre dve godine sam bio. Otac me savetuje, isto kao i majka. Razgovaramo puno", počinje Babić, koji je bio i u kampovima selekcije Engleske i zato kod njega još postoji dilema.

"Ne bih rekao da se konačno odlučio za koju ću reprezentaciju igrati. Trenutno sam sa Srbijom. Videćemo, ima vremena", otkrio nam je, ali i da najviše voli Nemanju Matića i Dušana Tadića od srpskih fudbalera.

U odličnoj formi igra Babić ove sezone u engleskom prvenstvu za svoj uzrast. Na pet utakmica ostvario je po tri gola i asistencije. Golove je dao Arsenalu, Lesteru i Kristal Palasu.

Ali se ne zadovoljava time, jer mu je cilj da do kraja godine potpiše profesionalni ugovor sa Sautemptonu. A za dve godine?

"Vidim sebe u prvom timu. Pa što da ne i da asistiram Daniju Ingsu. To bi za mene bio san", zaključio je Babić ovaj intervju, uz još napomenu da mnogo duguje majci, ocu i sestri Dejani jer, kako je naglasio, svi rade za njega.

Pred Fudbalskim savezom Srbije je pravna bitka sa Englezima kako da privole Gorana Babića da je dres "Orlova" prava stvar za njega.

Za sada uspevaju, ali...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli: