FIFA donela veliku promenu – fudbaleri mogu da menjaju reprezentacije!

Međunarodna kuća fudbala (FIFA), potvrdila je odluku po kojoj će fudbaleri moći da promene reprezentaciju za koju nastupaju.

Izvor: PT

Petak, 18.09.2020.

19:00

FIFA donela veliku promenu – fudbaleri mogu da menjaju reprezentacije!
(Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Naravno, da bi igračima to bilo dozvoljeno, moraće da budu ispunjeni određeni kriterijumi:

  1. Za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice.
  2. U vreme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine.
  3. Nisu nastupili na svetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Kopa Amerika, Afrički kup nacija...)
  4. Ukoliko je od poslednjeg nastupa u reprezentaciji prošlo najmanje tri godine.
  5. Ukoliko su u vreme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati.


FIFA je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Promenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu pre 10. godine, onda mora imati prebivalište najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina pre nego što ispuni kriterijum za dodelu pasoša.

Do promena je došlo zbog igrača Barselone Munira El Hadadija koji je želeo da nastupa za Maroko na Svetskom prvenstvu u Rusiji, to mu nije bilo omogućeno jer je 2014. upisao jedan nastup za Španiju, u tom duelu odigrao je 13 minuta.

Fudbaler se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko jer je od njegovog podslednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli: