Hoće li putnicima barem vratiti novac? Tvrde: Ili krivični postupak, ili...

Putnici kojima nije vraćen uplaćeni novac od aranžamana preko agencije Mouzenidis tvrde da im je rečeno - sve zavisi hoće li biti utvrđene prevarne radnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

13:51

Hoće li putnicima barem vratiti novac? Tvrde: Ili krivični postupak, ili...
Foto: Shutterstock/Friends Stock

Putnici su podelili javno informacije u Fejsbuk grupi "Afera Mouzenidis". Prema tome, turistička inspekcija objašnjava da ukoliko se u Mouzenidisu u Beogradu ne utvrde prevarne radnje, inspektor će sačiniti zapisnik o insolventnosti, a u tom slučaju se aktiviraju polise.

"Upravo sam razgovarala sa TI. U slučaju da se u MZ Beograd ne utvrde prevarne radnje inspektor će sačiniti zapisnik o insolventnosti i u tom slučaju se aktiviraju polise Vaše polise u trenutku zaključenja ugovora npr. ako ste ugovor zaključili 2019 vaše potraživanje će biti srazmerno naplaćeno iz te polise. Ako se utvrde prevarne radnje otvara se krivični postupak i polisa se ne može aktivirati do okončanja krivičnog postupka. Inspektorka je ostavila i treću mogućnost da MZ Beograd nastavi sa poslovanjem(neshvatih kako) Inspektorka nije znala koje osiguranje i u kom iznosu je važilo 2019 godine u novembru kada je većina nas uplatila. Videh iz potvrde da je UNIQA NEŽIVOTNO OSIGURANJE koje je važilo od 01.10.2019 do 25.01.2020", navela je jedna od putnica na grupi "Afera Mouzenidis".

Možda nisu otišli na more i konačno se odmorili od posla, pandemije i koječega, ali nadaju se, ako nisu dobili svoj dugoočekivano odmor, da će im barem biti vraćen novac.

U grupi je aktivno još nekoliko stotina zaintereseovanih za ovaj slučaj. U odgovoru na svoj post, nesuđeni "kolega putnik" joj je prosledio svoje informacije dobijene od osiguranja:

"Odgovor Triglav osiguranja:

Poštovani, Da bi se aktivirala polisa Garancije putovanja potreban je dokaz o insloventnosti turističke agencije. Insolventost se dokazuje jednim od sledećih dokumenata:

Rešenjem nadležnog Privrednog suda o otvaranju stečajnog postupka turističke agencije ili Potvrdom Narodne banke Srbije o insolventnosti turističke agencije ili Zapisnikom/drugim aktom turističkog inspektora o insolventnosti turističke agencije ili drugom potvrdom nadležnog državnog organa kojom se konstatuje insolventnost organizatora putovanja/turističke agencije.

Pored gorenavedenog dokaza o insolvetnosti potrebna je i sledeća dokumentacija:

Potvrda turističke agencije o garanciji putovanja koja sadrži sledeće podatke: broj izdate garancije putovanja, datum izdavanja garancije, ime i prezime putnika, prodajnu cenu turističkog putovanja, mesto datum i vreme početka i završetka turističkog putovanja, odredište putovanja i period boravka sa datumima

Program putovanja;

Opšti uslovi putovanja;

Pismeni ugovor o putovanju-Turistički aranžman;

Potvrda turističke agencije da je putnik platio ukupnu ili deo cene putovanja;

Originalne račune na ime putnika sa potvrdom da su računi plaćeni i sa detaljnom specifikacijom računa; Pismena izjava putnika o okolnostima pod kojim je nastala šteta i visina nastale štete;

Instrukcija za plaćanje štete Prijava štete uz dostavu gore navedene dokumentacije se vrši pismenim putem.

Napominjemo da tek dostavljanjem dokaza o insolvetnosti turističke agencije možemo pristupiti razmatranju Vašeg zahteva i utvrđivanja postojanja naše obaveze", navedeno je u prosleđenom odgovoru agencije u pomenutoj grupi.

Ono čega su se svi pribojavali svi oni koji su preko agencije Mouzenidis travel iz Beograda uplatili letovanje, a koje je išlo preko subagenta Mouzenidis iz Grčke, desilo se u novom imejlu koji su dobili od beogradske agencije, stoji da su sva putovanja u periodu od 27. 6 do 31. 7. 2021. godine, otkazana.

Iako je situacija trebalo da se reši dosad, prognoze su, sasvim, drugačije. Situacija je i dalje neizvesna za srpske putnike, a neiskorišćeni godišnji odmori i dalje stoje.

Propalo leto? Otkazani aranžmani srpskim turistima u Grčkoj: Pljuštaće prijave i tužbe

Kako stoji na Fejsbuk grupi "Afera Mouzenidis" nekoliko putnika uspelo je da stupi u kontakt sa turističkom inspekcijom, kako bi dobili informacije o uplaćenim aranžmanima.

Nove muke za srpske turiste: "Mouzenidis" otkazao sva letovanja do kraja jula

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli: