Digitalni kovid-pasoš samo za dobrovoljce

Digitalnim kovid-pasošem će ubuduće svako - ko ga ima - moći u restoranu, na manifestacijama ili na odmoru da pokaže da je vakcinisan protiv koronavirusa. Tačno pred letnju sezonu startovao je i kovid-pasoš.

Izvor: DW

Petak, 11.06.2021.

14:39

Digitalni kovid-pasoš samo za dobrovoljce
Foto: Africa Studio / Shutterstock

Elektronski dokaz o vakcinaciji bi pre svega trebalo da olakša putovanja unutar Evropske unije. Ovo su odgovori na najvažnija pitanja:

Kada počinje?

Uvođenje digitalnog vakcinacionog pasoša u Nemačkoj je postepeno krenulo ovog četvrtka (10/06). Već je dostupna odgovarajuća aplikacija - „CovPass“. Do kraja juna bi, svima koji to budu želeli, trebalo da bude dostupan ovaj digitalni sertifikat o vakcinaciji: u lekarskim ordinacijama, vakcinacionim centrima i apotekama. Pri tom vakcinacioni status može da se unese i u ažuriranoj verziji aplikacije za upozorenje na korona virus. Širom Evrope elektronska platforma za proveru potvrda o vakcinaciji bi trebalo da počne 1. jula – tačno na vreme pred početak glavne turističke sezone.

Zašto je potreban digitalni vakcinacioni pasoš?

Digitalni vakcinacioni pasoš uveden je po odluci Evropske unije. Namenjen je omogućavanju jedinstvenih standarda a dodatna opcija je dokumentovanje vakcinacije. Za one koji budu posedovali pasoš države članice EU ne bi trebalo da se određuju obavezni karantin ili testiranje – ukoliko to naravno bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Biće prihvaćene samo one vakcine koje su odobrene u Evropskoj uniji.
Foto: Kaan ULUER / Shutterstock
Šta se nalazi u digitalnom pasošu?

Potvrda o vakcinaciji sadrži informacije o vakcinacionom statusu i cepivu, ime i prezime vakcinisane osobe i datum rođenja. Pored toga bi ubuduće trebalo da sadrži i informacije o testovima ili preležanoj bolesti nakon zaraze korona-virusom. Sve ove informacije će se čuvati u QR-kodu, koje bi svih 27 zemalja članica EU, kao i susedi Island, Norveška i Lihtenštajn mogle da skeniraju i očitaju.

Kako će to tehnički funkcionisati?

Osobe bi ubuduće trebalo da prilikom vakcinacije kod svog lekara opšte prakse ili u centru za vakcinaciju dobiju QR-kod, koji mogu da skeniraju i sačuvaju u aplikacijii „Cov-App" ili u aplikaciji za upozorenje na korona-virus. Vakcinisani doduše mogu da dobiju potvrdu o vakcinaciji i na papiru.

Za organizatore kulturnih manifestacija, stadione, restorane i druge koji žele da proveravaju vakcinacioni status, postoji aplikacija za kontrolu dokaza o vakcinaciji - „CovPassCheck“. Uz pomoć ove aplikacije će se skenirati vakcinacioni status, isto kao i barkod na jednoj avionskoj ili voznoj karti.

Šta je sa onima koji su već vakcinisani?

Digitalni dokaz o vakcinaciji može da se dobije i naknadno – u principu tamo gde se osoba vakcinisala. Kada je reč o Nemačkoj, to pogađa oko 20 miliona onih koji su već primili vakcine. Moguće je da centri za vakcinaciju QR-kod automatski pošalju putem pošte – slanje bi trebalo da krene ovih dana. Osim toga i apoteke i lekarske ordinacije mogu naknadno da izdaju dokaz o vakcinaciji – tokom juna bi trebalo da svi oni budu priključeni na ovaj sistem.

Da li i dalje važi žuti vakcinacioni pasoš?

Da. Digitalni dokaz o vakcinaciji je na dobrovoljnoj bazi i dodatna mogućnost. Ako vakcinisane osobe na primer nemaju pametni telefon, ne žele digitalni dokaz ili su ga izgubili, onda je dovoljan žuti vakcinacioni pasoš. On takođe važi i kod putovanja u inostranstvo.

Gdje će se čuvati podaci?

Svi digitalni dokazi o vakcinaciji će privremeno biti sačuvani u sistemu protokola vakcinacije i potom izbrisani. Trajno čuvanje tih podataka predviđeno je samo na ličnom pametnom telefonu. Tako da svaki korisnik može da odluči kada i da li će da izbriše podatke.

Dogovor pao: Članice EU ublažile ograničenja za putovanja

Kako sprečiti zloupotrebe?

QR-kod će izdavati samo „ovlašćena lica“. Kod provere digitalnog dokaza o vakcinaciji moraće da se pokaže i lična karta. Digitalni dokaz o vakcinaciji je od manipulacija i falsifikovanja zaštićen kriptografskim potpisom. Upotreba falsifikovanog vakcinacionog pasoša je kažnjiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli: