Klint Istvud napušta film - kasno je da "ostari dostojanstveno"

Legenda sedme umetnosti, američki glumac i reditelj Klint Istvud povlači se u 92. godini iz sveta filma. Kako kaže, kasno je da "ostari dostojanstveno".

Izvor: RTS

Ponedeljak, 19.07.2021.

21:31

Klint Istvud napušta film - kasno je da
Foto: Shutterstock/carrie-nelson

Nimalo nežno, čuveni Prljavi Hari obavestio je javnost o tome da više ne treba da očekuje da će praviti filmove.

Na društvenoj mreži Tviter, Klint Istvud je napisao da je za njega prekasno, to jest da je suviše star da bi ostario graciozno.

"Verujem da je sposobnost gracioznog sazrevanja dragocena veština. Za mene je prekasno", napisao je 91-godišnji glumac uz kolaž fotografija iz raznih perioda karijere koja je trajala više od 60 godina.

Od čuvenih ostvarenja Za šaku dolara do Devojke od milion dolara, Istvud je odigrao toliko nezaboravnih uloga. I svi njegovi likovi na velikom platnu bili su na najvišem nivou. Klint Istvud rođen je 1930. godine u San Francisku. Njegova porodica često se selila po gradovima Zapadne obale SAD zbog poslova koje je njegov otac dobijao.

Tinejdžerske godine Istvud je proveo u Ouklandu gde je 1949. i maturirao u Srednjoj tehničkoj školi. Radio je na benzinskoj pumpi zajedno s ocem, bio drvoseča, spasilac na plaži, ložač u čeličani, čistač bazena itd.

Početkom 50-ih godine počinje da se zanima za glumu. Svetsku slavu stekao je najviše zahvaljujući učešću u vestern filmovima. Uspeha je imao i kao reditelj, producent i kompozitor.

Osvojio je brojna priznanja među kojima su dva Oskara za režiju i dva za najbolje ostvarenje, Zlatni globusi, Cezari, DGA (nagrade Udruženja reditelja Amerike).

Istvud ima "najmanje sedmoro" dece. Sa prvom suprugom Megi Džonson ima dvoje dece – Kajla i Alison.

Sina Skota i ćerku Ketrin dobio je u vezi s Džeklin Rivers, ćerku Frančesku dobio je s glumicom Frensis Fišer, a s Dinom Ruiz dobio je ćerku Morgan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli: