Posthumno objavljen album Dejvida Bouvija

Dejvid Bouvi vodio je rat sa svojom nekadašnjom diskografskom kućom Virdžinija, zbog čega njegov album "Toy" iz 2001. nije ugledao svetlost dana punih 20 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2021.

18:27

Posthumno objavljen album Dejvida Bouvija
Foto: Profimedia

Piratska verzija albuma, koja je znatno lošijeg kvaliteta od originala, kruži internetom od 2011, no album je sada dobio i svoje zvanično reizdanje, te je od ove nedelje, među ostalim, dostupan i na striming platformama.

Neke od pesama Bouvi je već koristio na albumu "Heathen" (2002.), za B-strane nekih singlova ili kao pesme koje su bile deo kompilacija.

"Toy" je sniman 2001. godine, brzo nakon Bouvijevog nastupa na festivalu Glastonberi, koji se pamti kao koncert od velike istorijske važnosti – on i bend, u kom su bili Mark Plati, Sterling Kembel i Erl Slik – tada su bili na vrhuncu.

Dan nakon svog trijumfalnog koncerta u Glastonberiju, Bouvi je sa svojom grupom ušao u studio. Zajedno su uzeli pesme snimljene između 1964. i 1971. godine. Bouvi je hteo odmah da izda album, u duhu nastupa grupe koji je prošao plodno i slavno, s ovacijama.

"Toy je vremenska kapsula zarobljena u atmosferi radosti, vatre i energije, uz zvuk muzičara koji rado sviraju zajedno", objasnio je Plati.

Ideja za snimanje albuma "Toy" prvobitno je bila da se on snimi kao lajv album, no na kraju je sniman u studiju. Bouvijev cilj je bio da objavi album što pre, no njegove planove pomrsila je izdavačka kuća. "Toy" nikad nije legalno izašao zbog sporova između muzičara i Virdžinije, no sada je objavljen posthumno.

Album je važan trenutak u Bouvijevoj karijeri, između ostalog i zato što se tokom snimanja u Njujorku pevač pomirio sa svojim dugogodišnjim producentom Tonijem Viskontijem.

Bouvi je prestao da radi s Viskontijem pre hita "Let's Dance" iz 1983, koji je producirao Nil Rodžers.

"Bouvi se radovao ponovnoj saradnji s Viskontijem, ali isprva u manjim dozama, jer su i on i Toni dve jake ličnosti", objasnio je Džerom Solinji AFP–u. On je bio jedan od Bouvijevih najbližih saradnika, a u istom intervjuu rekao je i kako je javnost upoznata tek s polovinom Bouvijevog kompletnog opusa. Za života, Bouvi je prekid saradnje s Viskontijem u medijima objašnjavao činjenicom da je ovaj u horoskopu bio Devica.

Inače, jedan od kurioziteta ovoga albuma je i njegova naslovnica – fotografija odraslog Bouvija na dečjem telu s majmunolikim crtama lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: