Reditelj koji je glumio čak 17 puta, ko je Hektor Elizondo?

Hektor Elizondo je rođen u Njujorku 1936. godine, pod tim imenom se takmičio ili za mesto matadora u budućoj koridi ili za ljubavnika / oca / ujaka lepe i tragične heroine u budućoj latino sapunici, ali njegovo rodno mesto ga je malo poremetilo i istovremeno mu dalo priliku da postane američki glumac španskog porekla. I postao je veliki.

Izvor: index.hr

Utorak, 18.01.2022.

18:35

Reditelj koji je glumio čak 17 puta, ko je Hektor  Elizondo?
Foto:EPA/ARMANDO ARORIZO

Možda to uopšte nije mogao da postane. U mladosti je bio izuzetan u bejzbolu, dobio je nekoliko ponuda najvišeg takmičarskog ranga u Americi, ali je odlučio da studira istoriju. Ni to nije mogao da završi, jer je sa 19 godina postao otac i shodno tome odmah je tražio načine da zaradi i preživi, studiranje više nije bilo opcija.

Tek nakon mnogo godina i duboko u četvrtoj deceniji života, mic po mic se kretao u pozorišnim krugovima, u kojima je zaglavio slučajno, pa je shvatio da će ipak od glume moći da živi nadalje, što se i ispunilo do današnjeg dana.

Preko 60 filmova i 80 serija

Neviđeni magnetni bradijator, uživao je kad god mu se da prostor, a i kad mu se ne da prostor, on se opet snađe. Pojavio se u preko 60 filmova i 80 serija, od kojih su apsolutno svi u režiji Garija Maršala (17), Elizondo je bio njegova srećna ruka sa debitantskog filma Zaljubljeni mladi doktori i nikada nije želeo da propusti naslov koji je potpisao.

U toj gomili Maršalovih dostignuća su, naravno, dve saradnje Ričarda Gira i Džulije Roberts: Lepa žena i Odbegla nevesta. Oba puta je i Elizondo ostavio jasno vidljiv trag, a posebno se pokazao kao kradljivac scene u Lepoj ženi kao menadžer hotela. Zanimljivo je da u uvodnoj špici Maršalovog filma Exit to Eden čak stoji "kao i obično... Hektor Elizondo".

Pre Garija Maršala bili su Hektorovi bleskovi, bez sumnje je bio najbriljantniji u Pelham otmici 1, 2, 3 kada se upustio u zločin kao deo bande za otmicu koju je predvodio Robert Šo, ali je tu bio i Born to vin 1971. zatim mlade snage Robert de Niro i Džordž Sigal.

Od nepomenutih naslova, Američki žigolo, Frenki i Džoni, Oficir sa Beverli Hilsa 3 i, zaista, mora se pomenuti njegov dr Filip Voters u Bolnici u Čikagu, jedini lik koji se pojavljuje u svakoj epizodi serije. Osvojio je i nagradu Emi za Votersa, a donedavno je bio aktuelan i u sitkomu Do poslednjeg čoveka sa Timom Alenom i Nensi Trevis.

Uvek je izgledao kao da ima između 45 i 55 godina, tako da njegovih trenutnih 85 zanemarujemo u startu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: