Amerikanci hvale film o Srebrenici - porede ga sa Šindlerovom listom

Američki mediji hvale film "Quo Vadis, Aida?", koji je bosanskohercegovački kandidat za Oskara. Pišu da će ovaj naslov urezati tragediju i zločin u sećanje kako se nikada ne bi zaboravilo šta se dogodilo u Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

13:46

Amerikanci hvale film o Srebrenici - porede ga sa Šindlerovom listom
Foto: Profimedia/BFA / Indie Sales

Mediji "Plejlist" i "Holivud reporter" objavili su intervju s rediteljkom Jasmilom Žbanić, a "Forin polisi" je film uporedio sa "Šindlerovom listom".

"Forin polisi" piše da bi, ako osvoji Oskara, "Quo Vadis Aida?" mogao da učini "za Srebrenicu ono što je Šindlerova lista učinila za Aušvic, a to je da ureže tragediju i zločin u sećanje kako se nikada ne bi zaboravilo šta se tamo dogodilo".
Foto: Profimedia/BFA / Indie Sales
Sličnom mišlju bave se i "Plejlist" i "Holivud reporter" u intervjuima s rediteljkom. Jasmila Žbanić je u intervjuu za "Plejlist" rekla da uspeh filma ne smatra samo svojim, već "ostvarenjem cele države s obzirom na to da su njeni građani veoma uzbuđeni zbog same činjenice da je otvoren put za osvajanje Oskara".

"BiH je veoma mala zemlja koja se i nakon rata bori s teškom situacijom jer su određene stvari pogrešno napravljene. Ne napredujemo, mnogo je političkih borbi, nacionalizma. Tu je i to političko pitanje u kojem Srbi poriču sve ono što se u Bosni događalo tokom rata. Dakle, tu je i dalje mnogo negativne energije koja na neki način i pozitivne priče poput uspeha ovog filma zaseni u jednom trenutku. A bilo je zaista teško sve realizovati i tehnički i finansijski", dodala je.
Rediteljka Jasmila Žbaniæ, Foto: Profimedia
Za "Holivud reporter" progovorila je o tome zašto se sad odlučila za snimanje filma te tematike.

"Nemam racionalno objašnjenje, moram reći da sam mnogo razmišljala o Srebrenici, ali pre 10 godina osećala sam da kao rediteljka nisam spremna za tako velik film. Razgovarala sam s mnogim preživelima i uvek bih rekla: 'Vaša priča zaslužuje da bude snimljena.' Treba snimiti toliko filmova o Srebrenici. Ali uvek sam mislila da to ne bi trebalo da ja uradim. Tek nakon što sam snimila četiri igrana filma, osetila sam da sam kao rediteljka spremna. Imam iskustva. Osećam se dovoljno sigurno da uđem u ovo", rekla je, pa dodala:

"Budući da je to toliko sporna tema, jer oko Srebrenice ima toliko lažnih činjenica i lažnih narativa, htela sam vrlo precizno da istražim sve. Sve činjenice moraju biti tačne. Svaku stvar sam proveravala s nekoliko izvora, iako sam bila svesna da će to biti igrani film. Nisam htela da umanjim priču pogrešnim činjenicama". "U scenama u kojima se pojavljuju istorijske ličnosti - poput Mladića i pukovnika Karemansa, gotovo sam se služila u potpunosti transkriptima. Jer nisam mogla da izmislim bolji dijalog. Način na koji se Mladić ponaša, njegove rečenice, to je nezamislivo", ispričala je.

Otkrila je i kako je "zaštitila" film od korišćenja u političke svrhe.

"Bila sam svesna, zbog političke situacije, da bi mnogi hteti da iskoriste taj film za sopstvene političke ciljeve. Tako smo premijeru organizovali samo za mlade. Nisu pozvani političari ili VIP gosti. Zaista smo želeli da napravimo premijeru samo da bismo mladima pokazali: rođeni ste nakon što su se dogodile ove užasne stvari. Niti ste krivi za njih, niti ste žrtve onoga što se dogodilo vašim roditeljima ili baki i dedi. Trebalo bi da znate šta se dogodilo, ali i da budete oslobođeni od svega toga", rekla je rediteljka u intervjuu za američki magazin, navodi "Indeks".

Sredinom februara saznalo se da je film prošao u uži izbor za nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Od 93 kandidata film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. marta, a dodela 25. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

257 Komentari

Podeli: