Petak, 09.08.2002.

14:11

UN ‘ignorisu’ zloupotrebe u psihijatrijskim klinikama na Kosovu

Izvor: Oliver Burkeman

Default images
Pacijenti psihijatrijske klinike Ujedinjenih nacija na Kosovu bivaju silovani i fizicki zlostavljani pred ocima osoblja UN, zive u "prljavim i ponizavajucim" uslovima, i preti im se kaznjavanjem ukoliko prijave ove zloupotrebe, kaze se u izvestaju objavljenom u sredu u Njujorku.

U jednom slucaju, pacijentkinja je silovana posto su je uposljenici UN zakljucali u sobu sa jednim muskim pacijentom jer su zeleli da je "smire", dok su zaposleni koji su u hodniku posmatrali jedno drugo silovanje izjavili da nisu hteli da intervenisu jer zrtva "mora da je to sama trazila", izjavila je americka nevladina organizacija Mental Disability Rights International (MDRI), koja je sacinila izvestaj.

"Ovo je samo jedan od primera nebrojenih ozbiljnih zloupotreba," izjavio je Dr Eric Rosenthal, osnivac MDRI. "Zatekli smo ekstreman, nehuman i ponizavajuci  tretman, neosnovano lisavanje slobode, i fizicko i seksualno zlostavljanje zena, dok rukovodstvo to pobija."

Dr Rober Okin, glavni psihijatar u najvecoj bolnici u San Francisku i jedan od autora izvestaja, izjavio je da su UN "zanemarile sopstvene standarde za zastitu i tretman mentalno obolelih i zatvorile oci pred dokazima" u dve psihijatrijske klinike na Kosovu – klinici Shtime, 19 milja juzno od Pristine u kojoj je smesteno 258 pacijenata, i pristinski Dom za stare – kao i u pristinskoj Univerzitetskoj bolnici.

Tokom ove dovogodisnje studije, istrazitelji su u klinici Shtime nailazili na pacijente koji koji spavaju na betonskom podu medju gomilom ljudskih fekalija, ili u prljavoj posteljini, provode dane u apatiji, ponekad bez odece, i cesto besposleni. Daju im se zastareli lekovi bez ikakvog nadzora od strane eksperata, jer medju osobljem nema psihijatara.

Dalje u izvestaju o seksualnom zlostavljanju stoji da je muskim pacijentima dozvoljeno da nocu tumaraju zenskim odeljenjima i tako sticu, kako je rekao jedan od radnika Crvenog krsta, "dobrovoljne ili nedobrovoljne devojke".

Nacelnik psihijatrijskih klinika na Kosovu rekao je za MDRI da nije bilo sredstava da se naprave bolja vrata kojim bi se zastitila zenska odeljenja, iako su postojala sredstva za renoviranje drugih delova bolnice, kaze ova NVO.

Jedan zvanicnik u Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) koji je na visokom polozaju u administraciji bivse jugoslovenske pokrajine, priznaje da izvestaj "generalno nije netacan".

MDRI je osudio sto UN nastavlja da daje novac za renoviranje bolnica umesto da pacijente integrise u programe zastite u okviru lokalne zajednice, ali zvanicnici kazu da sredstva nisu odobrena za takve inicijative. Pored toga, pacijenti su mahom etnicki Srbi, dok je okruzenje uglavnom etnicko albansko, i pacijente bi neko mogao “zloupotrenit ili ubiti" ukoliko bi se nasli na slobodi.

"To nikako ne moze biti izgovor za lose uslove u kojima funkcionise klinika, ali to nije kao Njujork i Kalifornija". Medjutim, ovaj zvanicnik se slaze da mnogi od etnickog albanskog osoblja nisu bili "obuceni i verovatno nisu bas mnogo [bili] naklonjeni" pacijentima.

Jedan drugi zvanicnik UN je izjavio da je ova organizacija nameravala da ""ispita i istrazi" izjave pojedinaca, ali novcem je to moglo da se spreci. "Pitanje je da li mi imamo dovoljne resurse da bismo peduzeli ono sto je prema izvestaju potrebno?" rekao je ovaj zvanicnik.

Kasnije, u jednom saopstenju UNMIK je izjavio: "Mi smo u procesu razvijanja specijalnih programa kojima cemo alarmirati medicinske sestre i osoblje," dodajuci da "desa nisu vise u bolnici Shtime i da im vise ne preti opasnost". Ali "izgraditi strukturu i mehanizme za resavanje ovog fenomena na lokalnom nivou… za to treba vreme."

Dr Rozenthal je rekao da je osoblje upozoravalo pacijente da cute. "Ako kazes nesto lose o osoblju, Bog ce te ubiti," stoji u izvesaju da je jedan medicinska sestra rekla pacijentu pred istraziteljem MDRI u univerzitetskoj bolnici u Prisrini.

Jedan zaposleni je takodje pretio dva nekadasnja pacijenta te bolnice, kao i lecniku koji je radio za drugu organizaciju, da ne otkriju da je taj zaposleni imao seksualne odnose sa ta dva pacijenta, kaze se u izvestaju.

Osim toga, "kada zene imaju dijagnozu da su mentalno bolesne, njihove izjave nemaju tezinu svedocenja", kaze Laura Prescott, jedan od autora izvestaja i predsednik Sister Witness International, americke organizacije zena koje su nekada bile hospitalizovane.

Dr Okin kaze da usled birokratije ova organizacija nije bila u mogucnosti da uposli strane psihijatre. U Shtime nema psihijatara jer su "UN ugusene sopstvenom verzijom gradjanske birokratije”, rekao je.

Izvestaj, koji je finansirao Fond za otvoreno drustvo novcem finansijera Georgea Sorosa, prihvatila najeminentnija organizacija za zastitu ljudskih prava u Americi. Kenneth Roth, izvrsni direktor organizacije Human Rights Watch, rekao je da je izvestaj od “izuzetnog znacaja… a da je horor koji je u njemu opisan nesporan”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: