Vašington: Srbija da prizna… potrajaće to

Vašington -- Američki državni sekretar izjavio da bi, ako se sporazum tzv. Kosova i Srbije primeni, to otvorilo put da tzv. Kosovo prizna pet država EU koje to nisu uradile.

Izvor: Blic, Glas Amerike
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana
Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Kako prenosi Blic pisanje Glasa Amerike, Entoni Blinken je tako odgovorio na pitanje senatorke Džin Šahin u vezi sa njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju tzv. Kosovo da to učine.

“To je svakako pitanje na kom i dalje radimo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se implementira, zapravo vodi ka priznanju od strane ovih zemalja”, rekao je Blinken.

On je priznao da je priznanje Srbije druga stvar i da će potrajati.

“Ali ako dođe do normalizacije odnosa između tzv. Kosova i Srbije, to bi imalo pozitivan efekat i verujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da će činjenica da su tzv. Kosovo i Srbija postigli dogovor, pod pretpostavkom da će ga sprovesti, navesti pet zemlje na priznanje”, rekao je Blinken.

On je tokom sednice rekao da napredak koji je postignut između Srbije i Kosova daje nadu na putu ka normalizaciji.

“Verujem da je važno, osim činjenice da su se obe zemlje načelno dogovorile da to učine, da su te obaveze deo planova obe zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, pa se nadam da će to biti podsticaj da ih sprovedu”, naveo je Blinken.

Senatorka Šahin je rekla da se slaže i kazala da veruje da je važno da ljudi i na tzv. Kosovu i u Srbiji vide koristi u svom privatnom životu od ovakvog sporazuma.
“I nadamo se da će to približiti obe zemlje EU”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu