MIG-ovi presreli sumnjivi avion: Detektovana pretnja?

U ponedeljak, 15. avgusta 2022. godine, između 11 i 12 časova, na jugu Hrvatske, dežurni borbeni tim HRZ u okviru sistema PVO NATO-a presreo je civilni avion.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Reč je o avionu koji je ušao u vazdušni prostor Hrvatske, saopštava Ministarstvo odbrane.

Reč je o putničkom avionu Bičkraft 35-B33 američke registracije koji je leteo iz Grčke u Sloveniju, sa kojim kontrola leta nije mogla da uspostavi radio vezu.

Na osnovu naređenja nadležne komande NATO-a u Torehonu u Španiji (Centar za kombinovane vazdušne operacije – CAOC), borbeni avioni MiG-21 su poleteli da presretnu i identifikuju letelicu.

Nakon vizuelne potvrde pilota o letelici o kojoj je reč, dežurni lovački dvojac vratio se u svoju matičnu bazu u Zagrebu.

Uspostavljena je veza sa civilnim avionom, utvrđeno je da je otkazala avionika, a letelica je nastavila da leti po planu leta do sletanja u Sloveniju.

Presretanje je obavljeno po svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

- Uspješna realizacija ovog zadatka pokazala je brz prenos podataka i naređenja između operativnih centara zemalja članica NATO-a i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarisana sposobnost našeg sistema za nadzor i zaštitu vazdušnog prostora, kao i sve prednosti učešća u integrisanom sistemu PVO NATO-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu