Odustao od nuklearnog rata – ostala mu samo još jedna opcija

Od početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini brojne su teorije kružile u javnosti o Putinovim potezima koji se očekuju.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Najviše se spekuliše o upotrebi nuklearnog naoružanja, kao i o direktnom sukobu sa NATO.

"Zamislite da ste Vladimir Putin koji odlučuje šta dalje. To nije lako - malo je verovatno da ćete, kao čitalac "Tajmsa", biti ratni zločinac odgovoran za desetine hiljada smrti. Nezgodno je razmišljati o ulasku u um paranoičnog, opsesivnog i izolovanog čoveka, koji je napadom na mirnog suseda napravio najkatastrofalniju krivu procenu dosadašnjeg 21. veka. Ali morate to učiniti jer vi, i svi mi u zapadnom svetu, moramo biti spremni na to šta bi mogao da bude njegov sledeći potez".

Ovako počinje analiza stanja vezanog uz rat u Ukrajini Vilijama Hejga - bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova i vršioca brojnih visokih dužnosti u britanskoj politici tokom duge karijere - koju je objavio "Tajms".

Stavljajući povremeno čitaoce u poziciju ruskog predsednika te potom obraćajući se njemu direktno, Hag piše kako u jednom trenutku Putin shvata da je još u februaru bio loše informisan o mnogim stvarima, posebno o snazi ​​ukrajinske odbrane i nesposobnosti vlastitih oružanih snaga. Iz tog razloga hapsi visoko rangirane obaveštajce, a dok prima izveštaje od generala, primećuje da će retko ko od njih preživeti čistku koja će uslediti nakon ovog rata - neko mora da preuzme odgovornost za pretrpljene velike gubitke, a to definitivno neće biti on.

Dve mogućnosti

"Putin je ludak"

Hejg komentariše da je Putin već suzio cilj "specijalne vojne operacije" na osvajanje Donbasa te se izvukao s objašnjenjem putem svojih državnih medija da je slanje hiljade oklopnih vozila u neuspeli pokušaj zauzimanja Kijeva bila samo još jedna lukava smicalica da se odvrati neprijatelj.

Međutim, budući da sada posebno vodi veći deo vojne kampanje, Putin shvata da njegova vojska ne može prolaziti još tri meseca ono kroz što je prolazila prethodna tri te zna da mora da napravi ključni izbor - a postoje dve mogućnosti.

Jedna je mobilizacija za mnogo veći i duži rat. Ali, to bi zahtevalo regrutaciju velikog broja mladih Rusa, a vreme za pokretanje tako nečeg već je prošlo - vreme za to bilo je pre nekoliko nedelja. U svakom slučaju, navodi Hejg, trebalo bi puno više vojne opreme, a zaliha ponestaje.

Nova Putinova ponuda

"Ne znate vi šta je Rusija, nisu vas učili u školi"

Postoji, doduše, jedna verzija ove opcije koja uključuje korištenje taktičkog nuklearnog oružja za razbijanje zastoja vojne kampanje, no ruski predsjednik shvaća da bi ga čak i Kinezi u tom trenutku napustili, a njegovi generali mogu doći po njega usred noći i prije nego što ih uspije poslati u Sibir.

"Na vašu sreću, postoji još jedna opcija i to ona koja vrlo dobro odgovara vašem priručniku. U nekom trenutku idućih nedelja, kada vaše preostale snage budu gotovo iscrpljene, izjavićete da ste pobedili. Ukrajincima ćete velikodušno ponuditi prekid vatre. Područja koja ste pregazili zajednički će zatražiti da budu potpuno priključena Rusiji, a vi ćete reći kako ćete razmotriti te zahteve dok čekate reakciju na predlog o prekidu vatre, kako biste povećali pritisak na Ukrajince da prestanu s borbama".

Takođe, kaže, ruski predsednik objavitće da je spreman za mirovne pregovore kako bi se postigao potpuni dogovor i dugoročnije rešavanje celokupnog problema, ali pobrinuće se da ti razgovori zapravo nikad nikuda ne stignu. Putin je, navodi, uspeo kroz sedam godina svakoga da pritegne uz sporazume iz Minska, koje je, pak, sada ionako poništio.

Podeliti Zapad pa završiti posao

Putinov plan sada je, smatra Hague, podijeliti Zapad i postaviti zastrašujuću dilemu Ukrajincima, pretvarajući se da traži trajni mir, držeći pritom svoju čizmu na gospodarskom dušniku Ukrajine - pristupu Crnom moru.

Ti bi razgovori, navodi dalje, mogli trajati godinama, dok bi Putin u međuvremenu izgradio bolje oružane snage, a Ukrajina bi ostala s osakaćenim gospodarstvom, onemogućena da izvozi svoje žitarice s golemim brojem mina koje plutaju u moru i s ruskom mornaricom u blizini Odese.

Na kraju će Putin, ističe Hejg, reći da su pregovori propali, a onda ponovno upasti na teritoriju Ukrajine i "završiti posao".

Da, ovako možete da okrenete ploču. Sve što treba jest da se ostvare dve stvari. Prvi je da se malo približite liniji ratišta koja zaista predstavlja pobedu. Zbog toga bacate sve na Severodonjeck, kako biste preuzeli kontrolu nad celom regijom Lugansk, dok se obrambeno ukopavate u regiji Hersona, kako biste se oduprli bilo kakvoj ukrajinskoj protivofanzivi na jugu".

To bi takođe, kako navodi, objasnilo zašto su se ruske snage povukle pred protivnapadima koji su prekinuli pokušaj opkoljavanja Harkova na severu. Zadržavanje onoga što je stekao na jugu dok dobiva na istoku, navodi, Putinova je strategija. Tada Putin može tvrditi da Rusija kontroliše Azovsko more, održava snabdevanje Krima svežom vodom i da je "oslobodio" Donbas.

Blef proglašavanja pobede

Druga stvar koju Putin treba jeste da Zapad uvuče u zbrku u vezi svojih ciljeva i izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika Zelenskog da mu učini ustupke. Drugačije, njegov blef proglašavanja pobede i prekida vatre - upravo u trenutku kada ne može dobiti puno više - bio bi potpuna sramota.

"Idealno za vas bi bilo da zapadni komentatori kažu 'oduvek smo znali da želi da deeskalira', i 'svi ratovi završavaju dogovorom' te raspravljaju o tome kako bi krizi troškova života mogla pomoći vaša vrlo velikodušna ponuda da odustanete od rata koji ste započeli. Obavljaćete duge telefonske pozive razumnog tona s njihovim glavnim gradovima. Dok se neće imati smisla zamarati Londonom ili Varšavom, predsednik Emanuel Makron će vas slušati satima.

Italijanski premijer Mario Dragi u Rimu će se složiti da je prekid vatre hitna stvar. Predsednik Turske Erdogan nastaviće da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO, uz malo tihog ohrabrenja. A kancelar Nemačke Šolc možda neće znati šta da učini".

Uz malo sreće, Putin bi mogao da kreira situaciju u kojoj Zapad postaje podeljen, Ukrajinci se osećaju izdanima, Evropska unija ih nikada ne priznaje kao svoje, a američki Kongres prestaje da ih finansira. U tom slučaju, navodi Hejg, ruski predsednik bi promenio situaciju i na neki način zapravo pobedio.

Stvari koje mogu poći po zlu

Međutim, upozorava Hejg, ovaj bi plan bi mogao da pođe po zlu - ako Ukrajinci uspeju da probiju rusku liniju na jugu ili da zadrže ruske snage na istoku, neće biti prave pobede, čak ni one sužene, za njeno proglašenje. To je, navodi, važnost borbi koje se odvijaju u ovom trenutku i kontinuiranog dotoka, kako kaže, smrtonosne pomoći Ukrajini.

Druga stvar koja bi za Putina mogla poći po zlu, ističe, jest da Zapad uvidi da se ovaj plan sprema.

"Ukoliko zapadni čelnici odluče da znaju da nećete biti ozbiljni po pitanju mira; da vam nikada nije bila namera da Ukrajina bude sigurna; da se suzdrže od toga da naciji koja se bori za svoju slobodu i postojanje kažu kakve bi ustupke mogla učiniti; da zadrže sve sankcije na snazi, osim ako ukrajinska vlada ne bude moglo da funkcioniše u budućnosti; da će podržavati pobune u okupiranim područjima; da će dozvoliti predsedniku Zelenskom da presudi o bilo kakvom planu za prekid vatre; da neće nasesti na smicalicu osmišljenu da podelite one koji su se s pravom udružili protiv vas; ako Zapad može da zadrži svoje živce - onda ste zaista u nevolji", zaključuje Hejg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu