Dramatični brojevi za Srbiju: 300.000 ide i širi virus

Beograd -- Srbija je juče oborila rekord u broju novoobolelih od kovida 19, a epidemiolozi najavljuju još veće zaražavanje u narednom periodu.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza. To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se "ne vidi u sistemu evidencija".

"Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid ambulanti", izjavio je dr Petrović.

On kaže da će broj novoinficiranih biti u konstantnom porastu najverovatnije još dve sedmice, da bi se onda kriva zaravnila na maksimumu koji dostigne, a potom, u drugoj polovini februara, počela da se spušta, pišu Novosti.

"Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji. Da li će biti i sledećeg pandemijskog talasa, to niko ne zna. Ovo je virus iznenađenja, i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore. Svakako treba davati i četvrtu dozu vakcine, jer antikovid cepiva koja imamo na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju dugotrajan imunitet", kaže dr Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu