Oštra reakcija Rusije: "To je namerna provokacija Prištine"

Marija Zaharova ocenila je objavu tzv. kosovske vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe kao grubu antirusku provokaciju.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da taj postupak Radi se o dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji.

Priština je kao argument navela "opasnost po nacionalnu bezbednost" i "ustavnog poretka" koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

"Polazimo od toga da taj ispad administracije u Prištini ne povlači za sobom posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata. U skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni su akreditovani pri Misiji UN (UNMIK) i nemaju nikakve veze sa strukturama samoproglašene 'države'"navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je navela Zaharova, po svemu sudeći radi se o namernoj provokaciji u prilog zapadnog projekta marionetske vlasti na Kosovu koja sprovodi agresivnu politiku usmerenu ne i poslednji put protiv Rusije i njene konstruktivne uloge na Balkanu.neće imati posledice po njihov pravni status.

"Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije", istakla je Zaharova.

Podsetimo, Priština je juče proglasila dva zvaničnika kosovskog predstavništva Ambasade Ruske Federacije u Srbiji personama non grata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu