Švedska: "Počeo je treći talas"

Stokholm -- Izgleda da je u Švedskoj počeo treći talas pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  Amir Nabizadeh
EPA-EFE/ Amir Nabizadeh

Agencija je pooštrila ograničenja zbog nedavnog porasta novih slučajeva kovida 19 i brzog širenja novih varijanti koje se smatraju zaraznijim.

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila zaključavanja, registrovana su 11.804 nova slučaja koronavirusa od petka, pokazuju statistički podaci Zdravstvene agencije, što je porast u odnosu na 10.933 slučaja prijavljena tokom istog perioda prošle sedmice, preneo je Rojters.

"Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel na konferenciji za novinare.

"Počinje da utiče na intenzivnu negu. Ne vidimo dramatično povećanje, ali ne ni smanjenje, koje smo imali neko vreme", dodao je Tegnel.

Ograničenje u prodavnicama 500 ljudi

Švedska zdravstvena agencija preporučila je da broj ljudi u prodavnicama bude ograničen na 500, uz već postojeće ograničeno radno vreme barova, kafića i restorana i stroža pravila vezana za nošenje maski.

Tegnel, arhitekta švedske pandemijske strategije, takođe je rekao da su nedavne studije ukazale na to da je vakcina Astrazeneke protiv kovida 19 efikasna za ljude starije od 65 godina i da Švedska namerava da promeni preporuku da se ne daje starijim osobama.

"Vakcina Astrazeneke dobila je nezasluženo lošu reputaciju", rekao je on.

I dok broj slučajeva u zemlji raste, broj preminulih od koronavirusa je manji nego prethodnih meseci i iznosi 56 tokom proteklog vikenda, što je najmanji broj preminulih od kovida 19 od početka novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu