Kinezi "na nogama"

Kineska policija intervenisala je u Pekingu i Šangaju kako bi sprečila nove proteste protiv kovid ograničenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.11.2022.

07:30

Kinezi
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kineska politika "nula kovid slučajeva" poremetila je živote miliona ljudi, a bilo je i smrtnih slučajeva zbog tih mera. Takođe, zaključavanje u Kini negativno utiče i na ekonomiju, tvrdi Rojters.

Najmanje jedna osoba u gradu Hangdžou uhapšena je kasno sinoć, prema video snimcima na društvenim mrežama, nakon izveštaja da je policija privela pun autobus demonstranata tokom protesta u nedelju uveče u Šangaju, navodi britanska agencija.

Najveći talas protesta u Kini otkako je Si Đinping preuzeo vlast pre deceniju, sa kojih se čuje poziv za njegovu ostavku, dolazi u trenutku kada dnevni broj novih slučajeva kovid 19 dostiže rekordne vrednosti, a u velikim delovima pojedinih gradova uvode se nove stroge mere karantina, prenosi Rojters.

U Hangdžouu, glavnom gradu istočne provincije Džeđijang, video snimci na društvenim mrežama koje Rojters nije mogao nezavisno da proveri, prikazuju stotine policajaca koji na velikom gradskom trgu u ponedeljak uveče, sprečavaju ljude da se okupljaju.

U Šangaju i Pekingu primetno je da policija jutros pojačano patrolira u pojedinim delovima grada, u kojima su neke grupe na društvenoj mreži Telegram predlagale nova protestna okupljanja, navodi Rojters.

Neki svedoci su rekli britanskoj agenciji da je policija tražila od ljudi koji prolaze kroz te oblasti da im pokažu mobilne telefone kako bi proverili da li imaju virtuelne privatne mreže (VPN) i aplikaciju Telegram, koju su tokom vikenda koristili demonstranti.

Protesti o kojima zapadne agencije izveštavaju bazirajući se na video snimcima i komentarima s društvenih mreža, počeli su u više gradova posle požara u jednoj zgradi u Urumćiju, na severozapadu Kine, u kojem je poginulo 10 ljudi, a što je dovedeno u vezu sa zatvaranjem stanovništva u domovima u sklopu državne politike nulte tolerancije na kovid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: