Britanski stručnjak: Kineski pritisak na Ameriku i Evropu je sprečio Putina da pritisne "crveno dugme"

U martu, skoro odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Poljska je obećala da će snabdeti Ukrajinu svojim MiG-ovima 29 ako dozvoli Vašington.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Nedelja, 27.11.2022.

14:53

Britanski stručnjak: Kineski pritisak na Ameriku i Evropu je sprečio Putina da pritisne
Foto: Profimedia

Međutim, tadašnja "crvena linija" se radikalno razlikovala od crvene linije koja je na snazi danas.

Za samo nekoliko dana, Amerika se predomislila. Vašington je prvo pozdravio odluku Poljske i bilo je govora da će poljski avioni MiG-29 prvo biti prebačenii u bazu Ramštajn u Nemačkoj.

Poljska je očekivala i pregovarala da zauzvrat dobije američke lovce F-16, a onda je usledilo odbijanje Vašingtona – SAD nisu pristale na dogovor, koji se smatrao skoro sigurnim.

Dok je Poljska bila zbunjena, a Vašington se objašnjavao - Moskva je povukla neočekivani potez.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se nuklearni kapaciteti Rusije stave u potpunu borbenu pripravnost. Svet, uključujući SAD, NATO i Ukrajinu, su ovo shvatili kao jasan signal da se negde prelazi crvena linija, piše bulgarianmilitary.

Kina je možda najbolje razumela pretnju nuklearnog rata, ali Peking nije bio zabrinut zbog nuklearnog sukoba u Evropi već u Evroaziji.

Peking je procenio da će Rusija, ako Poljska donira Ukrajini lovce MiG-29, to shvatiti kao prelazak crvene linije i da će nuklearni rat biti neizbežan, uprkos doslednoj nuklearnoj vojnoj doktrini Moskve poslednjih decenija.

Ima li istine u tvrdnjama da je Kina uticala na SAD da ne prihvate predlog Poljske? Da li je Kina razlog zašto MiG-29 još uvek ne mogu da "ulete" u Ukrajinu?

Na ova pitanja je svoje mišljenje dao Oven Matju, britanski istoričar, pisac i novinar kojeg nazivaju stručnjakom za Rusiju i rusko-ukrajinski rat.

Stav Kine o ratu Rusije i Ukrajine i dalje je prilično čudan. Kina odbija da dostavi svoje oružje Rusiji, tvrdeći da je neutralna. Istovremeno, međutim, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji uverio je svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova pre samo nekoliko nedelja da Peking podržava rusku stranu i ujedinjenje ruskog naroda "pod vođstvom Putina". Odmah nakon te izjave usledila je druga, u kojoj je rečeno da će Kina produbiti svoje odnose sa Rusijom na svim nivoima.

Metju u svom članku tvrdi da je Kina u srcu neuspelog dogovora, uz saglasnost SAD. On je citirao neimenovani izvor iz Kineske narodnooslobodilačke armije. Sve je počelo između jednog od retkih sporazuma između američkog predsednika Džoa Bajdena i Si Đinpinga. Obojica se slažu da svetu nije potreban nuklearni rat.

On piše da je upravo strah od nuklearnog rata naterao Peking da u ponudi Poljske da donira MiG-ove 29 prepozna priliku za početak nuklearnih udara. Dogovoren je hitan sastanak, napisao je Metju, između bivših evropskih lidera i visokih zvaničnika, koji je podržala Kina. Ova grupa je delovala na diplomatskom nivou, komunicirajući sa Vašingtonom.

Na nižem nivou funkcionisali su obaveštajni i vojni kanali koji postoje između ruskih i kineskih oružanih snaga. Ovi kanali su aktivirani u drugu svrhu – čak i ako Rusija počne da koristi nuklearno oružje, ono mora ostati u granicama ruske vojne doktrine.

Tako je Vašingtonu, preko novostvorene diplomatske grupe, rečeno da će, ako SAD ne prihvate sporazum ili ga zaustave, Kina i vojni kanali koji već postoje učiniti sve što je moguće da spreče Rusiju da upotrebi nuklearno oružje. Kina je garantovala da će kineski generali lično dati sve od sebe da spreče svoje ruske kolege da aktiviraju "crveno dugme".

Britanski stručnjak tvrdi da je Amerika ozbiljno shvatila tvrdnju da bi isporuka poljskih lovaca MiG-29 mogli biti inicijator katastrofe.

"Uspelo je", rekao je kineski izvor Metjuu, dodajući: "I Amerikanci su shvatili da bi isporuka aviona otišla predaleko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: