Kome je poveren zadatak izrade Nacrta statuta ZSO? VIDEO

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" i Evropskom institutu za mir poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

20:04

Kome je poveren zadatak izrade Nacrta statuta ZSO? VIDEO

Miroslav Lajčak bi sa predstavnicima srpskih i albanskih nevladinih organizacija koje su upoznate sa nacrtom, trebalo da se sastane u Berlinu, na konferenciji Evropskog saveta za spoljne odnose, organizacije kojom trenutno kopredsedava Karl Bilt.

Te nevladine organizacije radile su poslednjih meseci na tom dokumentu koji bi trebalo da sadrži primedbe srpskih i albanskih nevladinih organizacija na Kosovu i Metohiji, trebalo bi da se nađe na stolu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Ovo je jedna nova verzija, svako ima pravo na svoje verzije. Šta je ovde problematično... Momenat u kom se izlazi sa tim kao vest da neko nešto piše mimo Srpske liste, to je opasno. Srpska lista se ne može isključiti. Po Briselskom sporazumu predstavnici Srba četiri opštine sa severa Kosova, to je Srpska lista, treba da naprave nacrt Statuta", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Nedavno su primedbe i predloge na taj nacrt mogli da iznesu predstavnici srpskih i albanskih nevladinih organizacija i međunarodnih misija sa Kosova, kao i nemačke diplomate. Deo nevladine organizacije "Jukom" je uključen u to, piše list. Namera je da taj dokument bude deo pregovaračkog proceca Beograda i Prištine. Na osnovu predočenog Nacrta statuta, predstavnici nevladinih organizacija imali su dilemu da li je Zajednica srpskih opština pravni entitet ili treba da bude državni organ. Izrazili su bojazan da bi Srbi po ovom nacrtu imali još manje prava od onih koja im trenutno daje kosovski Ustav - u tekstu se naglašava da sve mora da bude u skladu sa kosovskim Ustavom, a tamošnji Ustavni sud se već izjasnio da ZSO nije u skladu sa najvišim pravnim aktom.

"Vidi se jedna tendencija da se ovde održava kriza. Pogledajte onaj prvi pušteni non pejper francusko-nemački... Pa šta vi tamo nudite Srbima i Albancima, čekanje do 2035? Kako? Na koji način", upitao je Janjić.

Promedbe bi trebalo bi da se naknadno, shodno proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: